Brahimi: Pregovori o miru u Siriji mogu da počnu

"Vjerujemo da će, ako dijalog između opozicije i prihvatljive delegacije sirijske vlade počne u nekoj od kancelarija UN (...) biti početak izlaska iz mračnog tunela"
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2013. 17:47h

Međunarodni posrednik za Siriju Lahdar Brahimi pozvao je sirijsku opoziciju i "prihvatljivu delegaciju" vlade iz Damaska na razgovore o političkom rješenju.

Građanski rat u Siriji traje već 23 mjeseca.

Poslije razgovora u sjedištu Arapske lige, Brahimi je rekao da pregovori mogu da počnu u prostorijama Ujedinjenih nacija, ali nije precizirao na kojoj bi lokaciji oni mogli da budu održani, prenio je Rojters.

Mirovna inicijativa koju je prošle nedjelje inicirao lider opozicione Sirijske nacionalne koalicije Muaz al-Hatib, "otvorila je vrata za razgovore, a sirijska vlada je potvrdila da je spremna za dijalog i miroljubivo rješenje", rekao je on.

"Vjerujemo da će, ako dijalog između opozicije i prihvatljive delegacije sirijske vlade počne u nekoj od kancelarija Ujedinjenih nacija, barem na početku, biti početak izlaska iz mračnog tunela", rekao je Brahimi.

Za sada se ne zna da li je Brahimi dobio potvrdu spremnosti Sirije da uđe u razgovore sa al-Hatibom i Sirijskom nacionalnom koalicijom.

Za sada se ne zna da li je Brahimi dobio potvrdu spremnosti Sirije da uđe u razgovore sa al-Hatibom i Sirijskom nacionalnom koalicijom

Generalni sekretar Arapske lige Nabil El Arabi je najavio da će u utorak otputovati u Rusiju koja je jedan od glavnih Asadovih saveznika, kako bi razgovarao sa predstavnicima četiri arapske države.

Sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem će, takođe, posjetiti Moskvu krajem ovog mjeseca.

Ujedinjene nacije procjenjuju se da je skoro 70.000 ljudi ubijeno od početka pobune protiv Asadovog režima u martu 2011. godine.

Galerija

Bonus video: