Sukob izrealske vojske i palestinskih demonstranata

Palestinci i izraelski vojnici sukobili su se danas tokom demonstracija na Zapadnoj obali, organizovanih u znak podrške zatvoreniku koji štrajkuje glađu, a u neredima je povrijeđeno više desetina ljudi
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2013. 20:41h

Izraelska vojska je saopštila da je tokom glavnog skupa ispred zatvora na Zapadnoj obali oko 500 Palestinaca počelo da baca kamenice i zapaljene gume na vojnike, koji su odgovorili ispaljivanjem projektila sa suzavcem.

Protesti su se proširili i na druge djelove Zapadne obale, gdje su, takođe, izbili neredi.

Palestinski ljekari su rekli da je više desetina ljudi zadobilo povrede od gumenih metaka i udisanja suzavca, a lakše su povrijeđena i dvojica izraelskih vojnika.

Demonstranti su tražili oslobađanje Samera Isavija, koji već nekoliko mjeseci, s prekidima, štrajkom glađu i protestuje zato što je uhapšen zbog navodnih terorističkih aktivnosti.

Palestinski ministar za zatvorska pitanja Isa Karak izjavio je da je Isavi počeo štrajk u avgustu i da je od tada izgubio 35 kilograma, da ima bolove u bubregu i da je izgubio osjećaj u djelovima desne strane tijela. Karak je rekao da četiri zatvorenika štrajkuje glađu.

Više stotine palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima je prošle godine učestvovalo u štrajku glađu koji je završen sporazumom s Izraelom.

Isavi je osuđen na 26 godina zatvora zbog terorističkih aktivnosti, ali je 2011. godine pušten u okviru razmjene zarobljenika kojom je oslobođen jedan izraelski vojnik, zarobljen u Gazi. Kasnije je, međutim, ponovo uhapšen zbog kršenja uslovne kazne.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas se nenajavljeno pojavio na jednom od protesta za zatvorenike, blizu Ramale, i tom prilikom rekao da će pitanje zatvorenika biti jedna od glavnih tema na sastancima s predsjednikom SAD Barakom Obamom koji bi trebalo da posjeti region sljedećeg mjeseca.

Galerija

Bonus video: