Nema radijacije nakon nuklearne probe Pjongjanga

Državna agencija za nuklearnu bezbjednost u Seulu saopštila je da je do sada analizirala osam atmosferskih uzoraka
1 komentar(a)
Sjeverna Koreja nuklearna proba, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja nuklearna proba, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2013. 16:47h

Stručnjaci za nuklearnu tehnologiju Južne Koreje saopštili su da još nisu detektovali bilo kakvu radioaktivnost kao posljedicu nuklearne probe Pjongjanga.

“Još nije pronađen radioaktivni izotop”, navela je agencija

Ratni brodovi i avioni južnokorejske avijacije, opremljeni visoko razvijenom opremom za detektovanje radijacije, raspoređeni su odmah pošto je Sjeverna Koreja u utorak izvela nuklearni test i pokušavaju da prikupe bilo koji trag radijacije.

Uz to, 122 automatske naprave se nalaze širom teritorije Južne Koreje koje redovno bilježe uzorke vazduha.

Državna agencija za nuklearnu bezbjednost u Seulu saopštila je da je do sada analizirala osam atmosferskih uzoraka, prikupljenih sa zemlje, iz mora i vazduha.

“Još nije pronađen radioaktivni izotop”, navela je agencija.

Tragovi ksenona

Glavni cilj nuklearnih stručnjaka je da utvrde postojanje tragova gasa ksenona koji se oslobađa prilikom detonacija, a koji može da pomogne da se utvrdi kakvu je tačno nuklearnu napravu koristio Pjongjang.

I Kina je pojačala nadgledanje kako bi ustanovila da li je došlo do radijacije poslije treće nuklearne probe

To bi pomoglo da se utvrdi i da li je Sjeverna Koreja prešla sa plutonijuma koji je korišćen prilikom nuklearnih testova 2006. i 2009, na novi nuklearni program u kome je možda korišćen obogaćeni uranijum.

Agencija AFP podsjeća da gas ksenon nije detektovan ni poslije nuklearne probe Severne Koreje 2009. godine, a da vrijeme za njegovo eventualno otkriće polako ističe budući da je njegov vijek trajanja u vazduhu samo dva dana.

I Kina je pojačala nadgledanje kako bi ustanovila da li je došlo do radijacije poslije treće nuklearne probe Sjeverne Koreje, koja je naišla na osudu cijele međunarodne zajednice, pa i Pekinga, koji važi za saveznika te zemlje.

Za sada nijedna od 150 stanica za praćenje radioaktivnosti širom Kine nije registrovala povišene vrijednosti, saopštilo je ministarstvo za zaštitu životne sredine u Pekingu.

Bonus video: