Tajland: Napad pobunjenika na vojnu bazu na jugu države

Muslimansko stanovništvo koje je većina u južnom dijelu budističke države, dugo se žali na diskriminaciju koju vrši centralna vlada u Bangkoku
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2013. 08:34h

Tajlandski marinci odbili su napad ekstremista na bazu na jugu države i ubili 16 pobunjenika, saopštile su lokalne vlasti.

Ovo je bio najsmrtonosniji dan za muslimanske gerilce otkako je više od 100 poginulo u jednom danu u aprilu 2004. godine, navodi AP.

Napad na pomorsku bazu u oblasti Baćo u provinciji Narativat izvelo je nešto poslije ponoći oko 50 ekstremista u maskirnim uniformama, rekao je predstavnik vojske kapetan Somkijat Ponprajun.

Borbe u tri najjužnije tajlandske provincije skoro se svakodnevno vode otkako je pobuna obnovljena 2004. i u kojoj je ubijeno više od 5.000 ljudi

Akcija je okončana tako što je 16 ekstremista ubijeno, a ostali su pobjegli, dodao je on i istakao da vojska nije imala žrtava.

Prema njegovim riječima, marinci su, na osnovu dojava lokalnog stanovništva, znali za napad i bili spremni da se odbrane.

Borbe u tri najjužnije tajlandske provincije skoro se svakodnevno vode otkako je pobuna obnovljena 2004. godine i u kojoj je ubijeno više od 5.000 ljudi. Na meti pobunjenika su bezbjednosne snage, ali i učitelji, koje ti ekstremisti vide kao predstavnike vlade, prenio je AP.

Muslimansko stanovništvo koje je većina u južnom dijelu budističke države, dugo se žali na diskriminaciju koju vrši centralna vlada u Bangkoku.

Smatra se da se pobunjenici bore za autonomiju juga, mada oni nisu javno saopštili koji su im ciljevi.

Današnji bilans žrtava pobunjenika najveći je u jednom danu otkako su u aprilu 2004. godine gerilci izveli nekoliko istovremenih napada na policijske stanice i kontrolne punktove u tri južne provincije.

U okršajima sa snagama bezbjednosti ubijeno je više od 100 ekstremista, od tog broja 32 u džamiji Kreu-Sae u Patani u kojoj su se sakrili.

U nedjelju, ekstremisti su ubili pet vojnika i ranili petoricu u dva napada u provinciji Jala.

Predstavnici bezbjednosnih službi treba da se sastanu u petak kada će razgovorati o bezbjednosnim mjerama za južne provincije.

Bonus video: