Sjeverna Koreja izvela podzemnu nuklearnu probu, svijet u panici

Pjongjang navodi da je testirana "lakša, minijaturna atomska bomba" koja ima veću eksplozivnu moć nego naprave korišćene u ranijim testovima
60 pregleda 77 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2013. 15:42h

Sjeverna Koreja uspješno je izvela podzemnu nuklearnu probu na lokaciji na sjeveroistoku zemlje, javili su sjevernokorejski mediji, dok su američki seizmolozi registrovali potres snage 4,9 stepeni Rihtera.

Testiranje minijaturne nuklearne bombe moglo bi dovesti Pjongjang korak bliže cilju da izgradi nuklearnu bojevu glavu dovoljno malu da na raketi dugog dometa može da ugrozi SAD, ocjenjuju agencije.

Državni mediji navode da je test obavljen u bezbjednom okruženju i da Sjeverna Koreja na taj način reaguje na "nečuveno" neprijateljstvo SAD kojim se, kako se navodi, krši pravo Pjongjanga da lansira satelite.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održache u 14 časova vanrednu sjednicu zbog nuklearne probe.

Pošto je Sjeverna Koreja 12. decembra 2012. lansirala raketu dugog dometa i poslala satelit u svemir, Savjet bezbjednosti UN, uključujući i Kinu, pod pritiskom SAD, Južne Koreje i Japana, usvojio je rezoluciju kojom su Pjongjangu uvedene nove sankcije.

Pjongjang navodi da je testirana "lakša, minijaturna atomska bomba" koja ima veću eksplozivnu moć nego naprave korišćene u ranijim testovima, prenose svjetske agencije.

Američki seizmološki zavod ranije je saopštio da je u Sjevernoj Koreji detektovao zamljotres magnitude 4,9 stepeni.

To je prvi nuklearni test u Sjevernoj Koreji od dolaska na vlast Kim Džong Una u decembru 2011, nakon smrti njegovog oca Kim Džong Ila.

Kim Džong Un

Eksperti navode da su redovni testovi neophodni kako bi Pjongjang ostvario cilj da napravi nuklearne bojeve glave dovoljno male za let na raketama dugog dometa.

Nova sjevernokorejska nuklearna proba, treća od 2006, naišla je na osudu u svijetu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun osudio je testiranja Sjeverne Koreje, govoreći da je riječ o "teškoj povredi" rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a.

"Generalni sekretar osuđuje podzemno testiranje nuklearnog oružja koje je izvela Sjeverna Koreja. To je očigledan i težak prekršaj rezolucija Savjeta bezbjednosti", rekao je portparol šefa UN Martin Nesirski.

Pored toga, diplomate navode da će Savjet bezbjednosti UN danas održati hitan sastanak po ovom pitanju.

Jedan izvor je izrazio uvjerenje da će ovo tijelo UN usvojiti saopštenje kojim se osuđuje nuklearna proba i da će početi rad na sveobuhvatnijoj reakciji, odnosno još oštrijim sankcijama za Pjongjang.

Iz Vašingtona je poručeno da je sjevernokorejska nuklearna proba "izuzetno provokativan potez" koji ugrožava bezbjednost SAD i mir u svijetu.

U saopštenju, američki predsjednik Barak Obama obećao da je da će "nastaviti sa preduzimanjem koraka neophodnih za samoodbranu" SAD i njenih saveznika i pozvao međunarodnu zajedicu da preduzme "brze i jasne korake".

Obama je istakao da nuklearne probe "ne čine Sjevernu Koreju bezbjednijom", već, kako je naveo, Pjongjang "željom za oružjem za masovno uništenje sve više izoluje i osiromašuje svoj narod".

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg osudio je sjevernokorejsku nuklearnu probu i pozvao Savjet bezbjednosti da na nju "snažno reaguje".

"Oštro osuđujem taj čin koji krši rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1718, 1874 i 2087", naveo je Hejg u saopštenju.

Sjevernokorejsku nuklearnu probu osudili su i Moskva i Tokio, ocjenom da ona krši rezolucije UN.

Iranske vlasti saopštile su da se protive sjevernokorejskoj nuklearnoj probi i ocijenile da "nijedna zemlja" ne treba da posjeduje atomsko oružje

Peking je izrazio "čvrsto protivljenje" nuklearnoj probi Sjeverne Koreje i založio se za nove razgovore o nuklearnom razoružavanju.

"Demokratska Republika Koreja je, uprkos široko rasprostranjenom protivljenju međunarodne zajednice, ponovo izvela nuklearnu probu, kojoj se kineska vlada čvrsto protivi", navodi se u saopštenju.

Kina ostaje pri odlučnom stavu da se zalaže za Korejsko poluostrvo bez nuklearnog oružja i poziva Sjevernu Koreju da ispuni obećanje da će se razoružati i da neće "preduzeti dodatne korake koji bi mogli da dovedu do daljeg pogoršanja situacije".

U saopštenju se ne navode konkretni koraci koje će Peking preduzeti kao odgovor na nuklearnu probu, ali se sve strane pozivaju da "smireno odgovore" i naglašava da svi sporovi mogu da se riješe u okviru pregovora o nuklearnom razoružanju u kojima bi učestvovali Sjeverna Koreja, Kina, SAD, Južna Koreja, Japan i Rusija.

Iranske vlasti saopštile su da se protive sjevernokorejskoj nuklearnoj probi i ocijenile da "nijedna zemlja" ne treba da posjeduje atomsko oružje.

"Moramo da dođemo do tačke kada nijedna zemlja neće posjedovati nuklearno oružje i kada će svo nuklearno oružje i oružje za masovno uništenje biti uništeno. Istovremeno, sve zemlje moraju da imaju pravo na korišćenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe", kazao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast.

Eksplozija od više kilotona

Jutrošnja nuklearna proba Sjeverne Koreje izazvala je eksploziju od "približno nekoliko kilotona", naveli su zvaničnici američke obaveštajne službe.

Prema saopštenju Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe, Severna Koreja je "najvjerovatnije izvela podzemnu nuklearnu eksploziju u blizini nuklearnog postrojenja Pungije".

Ministarstvo odbrane Južne Koreje navelo je da je utvrdilo da je eksplozija bila jačine od šest do sedam kilotona.

Poslije treće nuklearne probe Severne Koreje, američki seizmolozi su registrovali potres snage 4,9 stepeni po Rihteru.

Galerija

Bonus video: