Šiiti i dalje traže svrgavanja dinastije u Bahrejnu

Sunitska vlada Bahreina, koja ima podršku Zapada i drugih zalivskih država, želi da šiitske frakcije dovede u red u nadi da će tako započeti postepeno proces pomirenja na ovom ostrvu
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2013. 19:18h

Poslije skoro dvije godine neprekidnih sukoba, suporstavljene strane u Bahrejnu danas su počele da pregovaraju o konfliktu koji je izbio tokom Arapskog proleća i koji traje duže od pobune u Siriji.

Bahrein, službeno Kraljevina Bahrein je ostrvska država. Obuhvata istoimeno ostrvo i nekoliko manjih u Persijskom zalivu. Ima morsku granicu s Katarom i Saudijskom Arabijom s kojom je povezan mostom.

Sunitska vlada Bahreina, koja ima podršku Zapada i drugih zalivskih država, želi da šiitske frakcije dovede u red u nadi da će tako započeti postepeno proces pomirenja na ovom ostrvu.

Izaslanici šiitskih grupa, međutim, još su oprezni u pogledu otvaranja procesa za koji sumnjaju da im može pomoći da postignu svoje ciljeve: da natjeraju vladajuću monarhiju da se odrekne monopola u vlasti i odobri izbor vlade u kojoj bi većinu sigurno imali šiiti.

U međuvremenu, tvrdokorni šiitski demonstranti traže ništa manje od svrgavanja dinastije koja vlada dva vijeka, što bi moglo dovesti do novih vojnih intervencija susjednih zemalja poput Saudijske Arabije, koja je već slala vojsku u pomoć sunitskim vođama kada je počela pobuna u februaru 2011.

Nije bilo zvaničnih izjava uoči otvaranja pregovora i nije jasno da li će biti određeni rokovi za pregovore poslije današnje uvodne runde.

Bezbjednosne službe raspoređene su u većinski šiitskim oblastima zbog očekivanih sukoba. Šiiti čine 70 odsto od 550.000 stanovnika Bahreina.

Iako su većina, oni tvrde da su žrtve sistematske diskriminacije i potpuno su isključeni iz glavnih uloga u vladi i vojsci. Zahtjevi šiita za veća politička prava povećali su se u posljednjim decenijama ali su nemiri koji vladaju u posljednje dvije godine do sada najduži i najopasniji po vladajući sisitem.

Više od 55 osoba ubijeno je u sukobima, a pojedini aktivisti za ljudska prava sa sjedištem u Bahrejnu procjenjuju da je broj žrtava veći. Desetine glavnih šiitskih političkih vođa su u zatvorima, a pojedini od njih izdržavaju doživotnu kaznu.

Tenzije rastu sa približavanjem godišnjice početka pobune, koja pada u četvrtak.

Rano juče, šiitski demonstranti zapalili su barikade od automobilskih guma, a snage bezbjednosti odgovorile su suzavcem.

Zvaničnici Bahrejna ocijenili su dijalog kao šansu za postizanje saglasnosti, međutim, nije jasno da li će oni razmatrati bilo kakve reforme koje bi oslabile njihovu direktnu kontrolu u politici zemlje.

Galerija

Bonus video: