Ekshumacija Pabla Nerude, sumnja se da je ubijen

Pjesnik, koji je bio ljevičar, umro je 12 dana nakon vojnog udara kojim je u toj zemlji umjesto socijalističkog predsjednika Salvadora Aljendea zavladao general Augusto Pinoče
1 komentar(a)
Pablo Neruda, Foto: Guardian.co.uk
Pablo Neruda, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 09.02.2013. 11:33h

Čileanski sudija naredio je ekshumaciju poznatog pjesnika i nobelovca Pabla Nerude, u okviru istrage njegove smrti 1973. godine.

Pjesnik, koji je bio ljevičar, umro je 12 dana nakon vojnog udara kojim je u toj zemlji umjesto socijalističkog predsjednika Salvadora Aljendea zavladao general Augusto Pinoče.

Neruda je bio žestoki kritičar udara. Njegova porodica objavila je da je umro u klinici u Santjagu od raka prostate u 69. godini.

Međutim, 2011. pokrenuta je istraga nakon informacija da je Neruda otrovan. Datum ekshumacije još nije određen. Istraga je pokrenuta nakon što je pjesnikov bivši vozač Manuel Araja Osorio rekao da su agenti otrovali Nerudu u klinici po naredbi Pinočea.

Usprkos novim informacijama iz istrage, fondacija koja se brine o njegovom legatu, saopštila je da vjeuje da je Neruda preminuo prirodnom smrću, javlja BBC.

Pablo Neruda, pravim imenom Rikardo Elizer Neftali Rejes Basoalto, u istoriji književnosti najpoznatiji je kao autor ljubavne poezije.

Kasnije prelazi na društvenopolitički angažovanu liriku, a 19

Bonus video: