Tokio predlaže direktnu vojnu vezu sa Pekingom

Predlog iznijet pošto je kineski ratni brod prošle nedjelje usmjerio svoj radar na brod japanske mornarice.
76 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2013. 10:37h

Tokio je danas predložio Pekingu da se uspostavi direktna veza između japanske i kineske vojske kako bi se izbjegli eventualni oružani sukobi.

Japanske vlasti su iznijele ovakav predlog u vezi sa teritorijalnim sporom u Istočnom kineskom moru, pošto je kineski ratni brod prošle nedjelje usmjerio svoj radar na brod japanske mornarice.

Sporna grupa nenaseljenih ostrva, koje Kinezi zovu Diaoju, a Japanci Senkaku, je pod kontrolom Japana, ali na njega pravo polažu i Kina i Tajvan.

"Važno je uspostaviti direktnu liniju, kako bismo mogli brzo da reagujemo kada dođe do ovakvog problema", rekao je novinarima japanski ministar odbrane Icunori Onodera.

Onudora i premijer Japana Šinzo Abe

On je rekao da je japanska vlada, preko kineske ambasade u Tokiju, poručila kineskim vlastima da želi da započne pregovore o uspostavljanju "mehanizma za pomorsku komunikaciju" između vojnih zvaničnika dvije zemlje.

Onodera je rekao da će japanske vlasti iznijeti dokaze i vezi sa tvrdnjama da je kineski brod usmjerio radar na japanski brod, ističući da se to normalno čini za navođenje raketa.

Napetost između Kine i Japana porasla je kada je Japan u septembru prošle godine nacionalizovao ostrva, poslije čega su u Kini uslijedile velike antijapanske demonstracije.

Galerija

Bonus video: