Ajatolah Hamnei odbacio ponudu SAD za nastavak dijaloga

"Vi (Amerikanci) želite da pregovarate dok upirete oružje ka Iranu. To neće zastrašiti iranski narod", poručio je ajatolah Hamnei
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2013. 10:55h

Vrhovni vjerski vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, odbacio je danas ponudu SAD da nastave bilateralne razgovore o iranskom nuklearnom programu.

"Vi (Amerikanci) želite da pregovarate dok upirete oružje ka Iranu. To neće zastrašiti iranski narod", poručio je ajatolah Hamnei u govoru pred komandantima vazduhoplovnih snaga.

SAD su juče potvrdile uvođenje novih sankcija Iranu, nekoliko dana nakon "ozibljne ponude" američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena Teheranu o direktnim pregovorima u okviru "šestorke" koju čini pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Kina) i Njemačka.

"Neki su se obradovali toj ponudi o pregovorima, ali pregovori neće ništa riješiti", rekao je ajatolah.

Nakon višemjesečnog prekida pregovora, "šestorka" i Iran dogovorili su nastavak razgovora za 26. februar u Kazahstanu.

Međunarodna zajednica optužuje Iran da želi da proizvede nuklearno oružje, što Teheran uporno demantuje i tvrdi da je nuklearni program namijenjen isključivo korištenju u civilne svrhe. Iran je pod međunarodnim sankcijama zbog svog programa i traži njihovo ukidanje kao preduslov za pregovore.

Bonus video: