Napad na posljednje uporište ekstremista u Maliju

Šef francuske diplomatije Loran Fabius u izjavi francuskom radiju Inter potvrdio da su najnoviji napadi izvedeni tokom noći u regionu Kidal, u blizini granice sa Alžirom
1 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2013. 11:25h

Ratna avijacija Francuske bombardovala je skladišta goriva i baze radikalnih islamista na sjeveru Malija, čime se francuska vojna intervencija u ovoj zemlji premješta sa gradova na skrovišta ekstremista u Sahari.

Šef francuske diplomatije Loran Fabius izjavio je danas da su novi vazdušni napadi francuske vojske u Maliju usmjereni na skladišta nafte i utočišta islamških ekstremista na sjeveru zemlje kako bi se spriječilo njihovo dalje snabdijevanje.

Fabius je u izjavi francuskom radiju Inter potvrdio da su najnoviji napadi izvedeni tokom noći u regionu Kidal, u blizini granice sa Alžirom.

Ekstremisti "ne mogu tamo da ostanu dugo, osim ako nemaju neki način da dođu do novih zaliha", rekao je Fabijus. Francuski "miraži" i "rafali" tukli su od subote uveče do nedjelje ujutro kampove za obuku ekstremista, kao i njihova skladišta oružja i goriva.

Kidal važi za posljednji bastion radikalnih islamista koji su ga zauzeli prošle godine i izazvali strahovanja da će oblast, po površini veća od Francuske, postati utočište boraca Al Kaide.

"Ne mogu opstati tamo dugo vremena ukoliko ne budu imali zalihe", rekao je francuski ministar.

On je naveo da je riječ o akcijama u okviru širih napora za prekid snabdijevanja radikalnih pobunjenika koji su u jednom trenutku preuzeli kontrolu nad većim dijelom zemlje i nametnuli izuzetno stroga pravila stanovništvu.

Fabius je naveo i da francuska vojska radi na tome da "veoma brzo" povuče trupe iz istorijskog grada Timbuktua, možda čak i sjutra.

"Želimo da veoma brzo prepustimo odgovornost za bezbjednost afričkim snagama - AFISMA, u gradovima koje kontrolišemo", rekao je ministar Fabius, prenose agencije.

Francuska vojska drži pod kontrolom Timbuktu i još nekoliko gradova na sjeveru Malija.Francuski predsjednik Fransoa Oland posjetio je prije dva dana Mali da bi podržao francuske vojnike koji se tamo nalaze i da bi se založio da oni budu što prije zamijenjeni afričkim snagama.

Galerija

Bonus video: