"Black Hornet Nano"

Mini-helikopteri izviđaju u Avganistanu

Britanski vojnici u Avganistanu prvi su počeli da koriste minijaturne helikoptere na daljinsko upravljanje u izviđačkim misijama, javlja BBC
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2019. 08:33h

"Black Hornet Nano", helikopter na daljinsko upravljanje dimenzija 10 X 2,5 cm, snima video zapis i fotografije a zatim ih prenosi na poseban terminal vojniku koji njime ručno upravlja. Upravljanje tom malom izviđačkom letjelicom može biti direktno ili se može poslati na let ranije programiranom putanjom uz pomoć GPS-a.

Motor mini helikoptera napaja se iz baterije, domet prenosa podataka je do 800 metara, maksimalna brzina 35 kilometara na sat a može letjeti 30 minuta. Britanski vojnici ih na ratištu koriste od 2012. godine.

Sa kompanijom "Mrlborough Comminications" potpisan je ugovor od 20 miliona funti za nabavku i održavanje 160 ovih izviđačkih letjelica koje je originalno razvila kompanija "Prox Dynamics" za potrebe potrage i spašavanja.

Britanski ministar obrane Filip Djun rekao je da će informatički sistemi kao i sistemi za nadgledanje i izviđanje činiti većinu novih komponenti u koje će njegovo ministarstvo ulagati idućih 10 godina.

Galerija