Asad optužio Izrael da hoće da destabilizuje Siriju

Asad je tokom današnjeg sastanka sa visokim iranskim zvaničnikom u Damasku rekao je da je napad "otkrio pravu ulogu koju Izrael igra... da destabilizuje i oslabi Siriju".
3 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Theepochtimes.com
Bašar al Asad, Foto: Theepochtimes.com
Ažurirano: 03.02.2013. 15:39h

Sirijski predsjednik Bašar al Asad optužio je Izrael da pokušava da destabilizuje njegovu zemlju, u prvoj izjavi od kada su, prema navodima Sirije, Izraelci izvršili vazdušni napad na Siriju.

Sirijska televizija danas je pokazala slike napada za koji Damask kaže da su ga izveli izraelski avioni na vojno-istraživački centar u Damraji, prošle srijede.

Asad je tokom današnjeg sastanka sa visokim iranskim zvaničnikom u Damasku rekao je da je napad "otkrio pravu ulogu koju Izrael igra... da destabilizuje i oslabi Siriju".

"Sirija je sposobna da se suprotstavi sadašnjim izazovima i svakoj agresiji protiv sirijiskog naroda i njegove istorijske uloge", rekao je Asad tokom razgovora sa Saidom Džalilijem, sekretarom iranskog Vrhovnog savjeta za nacionalnu bezbjednost, prenosi sirijska novinska agencija Sana.

Američki zvaničnici su rekli da je napad bio uperen protiv konvoja sa raketama zemlja vazduh, koji je išao ka Libanu, i namijenjen je bio za tamošnju militantnu organizaciju Hezbolah.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak nagovijestio je u izjavi na Međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu da je njegova zemlja odgovorna za napad, mada to nije direktno izgovorio. Barak je rekao da je taj vazdušni napad "dokaz da kad mi nešto kažemo mi to i mislimo". On je dodao ""Ne mislimo da bi trebalo dozvoliti Siriji da unosi savremene sisteme oružja u Liban".

Barak je takođe na skupu u Minhenu izrazio očekivanja da će Asad uskoro otići sa vlasti.

Istovremeno u Minhenu iranski ministar spoljnjih poslova Ali Akbar Salehi pozdravio je spremnost šefa sirijske opozicije Ahmeda Moaza al Hatiba da pod određenim uslovima razgovara sa režimom, i ocijenio da je to "dobar korak naprijed". Salehi se sastao sa Hatibom na margini Međunarodne konferencije o bezbjednosti u Minhenu.

Hatib se takođe na istom skupu sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim i američkim potpredsjednikom Džoom Bajdenom.

Bonus video: