Island istjerao agente FBi koji su istraživali Vikiliks

"Znam da se o tome kasnije razgovaralo i u islandskoj vladi i da je Island uputio protestnu notu SAD"
2 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2013. 17:07h

Vlada Islanda izbacila je iz svoje zemlje agente američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), koji su došli u Rejkjavík kako bi istraživali aktivnosti Vikliksa, otkrio je portparol Vikiliksa Kristin Hrafnson u intervjuu TV RUV.

Ministar unutrašnjih poslova Islanda potvrdio je izjavu portparola Vikiliksa

"Agenti FBI došli su u Island privatnim avionom. Sletjeli su na aerodrom u Rejkjaviku. Prema mojim informacijama, koje su vrlo pouzdane, ministar unutrašnjih poslova Ogmundur Jonason je vrlo bijesno reaagovao kada je obaviješten o njihovom dolasku. Nije mogao da vjeruje da su banuli u Island na taj način", rekao je Hrafnson.

Kako je rekao, islandski ministar odmah je naredio američkim agentima da spakuju svoje torbe, vrate se u avion i napuste Island.

"Znam da se o tome kasnije razgovaralo i u islandskoj vladi i da je Island uputio protestnu notu SAD", rekao je Hrafnson.

Agenti FBI došli su u Island bez najave i zatražili od islandske vlade pomoć u svojoj istrazi

Ministar unutrašnjih poslova Islanda potvrdio je izjavu portparola Vikiliksa.

On je rekao da se incident dogodio u avgustu 2011. godine.

Agenti FBI došli su u Island bez najave i zatražili od islandske vlade pomoć u svojoj istrazi. Njihov zahtjev je odbijen i njima je poručeno da Island ima vlastitu policiju koja jedina može vršiti istrage na njihovoj teritoriji, rekao je ministar.

Bonus video: