Članica bahreinske kraljevske kuće pred sudom: Princeza mučila ljekare?

„Optužena je da je koristila metode mučenja, silu i prijetnje protiv žrtava Zahre al Samaka i Holouda al Durazija kako bi ih natjerala da priznaju zločin“
4 komentar(a)
Šeiha Noura Bint Ebrahim al Halifa, Foto: Evz.ro
Šeiha Noura Bint Ebrahim al Halifa, Foto: Evz.ro
Ažurirano: 02.02.2013. 09:24h

Šeiha Noura Bint Ebrahim al Halifa, članica bahreinske vladajuće porodice, našla se pred sudom zbog navodnog mučenja dvojice ljekara koji su zbrinjavali povrijeđene demosntrante tokom protesta 2011, prenio je Rojters.

U to vrijeme, princeza koja ima oko 30 godina i vjeruje se da je rođaka bahreinske kraljice, radila je u policijskom odjeljenju za narkotike.

„Optužena je da je koristila metode mučenja, silu i prijetnje protiv žrtava Zahre al Samaka i Holouda al Durazija kako bi ih natjerala da priznaju zločin“, kazao je Rojtersu Navaf Hamza, šef specijalne istražiteljske jedinice bahreinskog tužilaštva.

„Naravno da princeza negira sve optužbe“, kratko je prokomentarisao njen advokat Farid Gazi.

Suđenje je odgođeno za 7. februar pošto se na ročistu nije pojavilo nekoliko svjedoka.

Šeihi Nouri se u odvojenom slučaju sudi zbog navodnog napada na Ajat al Kurmazi (21), prodemokratsku aktivistkinju koja je uhapšena pošto je tokom demonstracija pročitala jednu pjesmu.

Njena advokatica Rim Halaf kazala je za BBC da je njena klijentkinja prepoznala princezu kada joj je spao povez sa očiju dok ju je Šeiha Noura tukla.

„Noura je bila jako bijesna što ju je Ajat vidjela“, kazala je Halaf.

Kako je naveo bahreinski Forum za ljudska prava, Al Kurmazi je optužila Šeihu da ju je prebijala, tukla je električnim kablovima i da joj je pljuvala u usta.

„Dok je vikala, psovala i udarala me po licu, spao mi je povez sa očiju i nakratko sam ugledala njeno lice, ali mi je ona brzo podigla povez. Iznenadila me je električnim šokom u lice i onesvijestila sam se“, citirao je Forum izjavu Al Kurmazijeve.

U izvještaju Foruma se navodi da je još nekoliko članova kraljevske porodice učestvovalo u mučenjima tokom protesta. Ova organizacija je prikupila svjedočenja protiv dva kraljeva sina, Nasera i Halida.

Stotine hiljada građana Bahreina izašlo je na ulice u februaru 2011. pozivajući vladajuću šporodicu Al Halifa da sprovedu prodemokratske reforme.

Amnesti internešnal je naveo da su tokom Arapskog proljeća u Bahreinu bezbjednosne snage često koristile prekomjernu silu protiv mirnih demonstranata i da je poginulo oko 50 osoba, dok su stotine ljudi povrijeđene. Stotine su takođe uhapšene i suđeno im je pred vojnim sudovima, a mnogi su prijavili da su u pritvorima mučeni i zlostavljani. Zbog učešća u protestima više od 4.000 demonstranata je ostalo bez posla ili su izbačeni sa fakulteta.

Režim se nakon protesta naročito ustremio na ljekare i medicinske sestre, optužujući desetine njih što su zbrinjavali povrijeđene demonstrante. U septembru 2011. na 15 godina zatvora osuđeno 13 ljekara, dvojica su dobila po deset godina, dok je još pet medicinskih radnika dobilo po pet godina robije.

Bonus video: