Čen protiv zagađenja

Ekološka kampanja: Kineski tajkun prodaje limenke čistog vazduha

Ovaj 44-godišnji preduzetnik, čiji se imetak procjenjuje na 740 miliona dolara, stekao je bogatstvo na biznisu reciklaže
4 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2013. 23:53h

Jedan kineski tajkun preuzeo je na sebe borbu protiv problema zagađenosti vazduha u Kini kroz jednu ironično-šaljivu kampanju: limenke svježeg vazduha.

Čen Guangbiao, kineski preduzetnik i filantrop, pokrenuo je liniju svježeg vazduha „pakovanog“ u limenkama poput ambalaže za bezalkoholna pića čija je maloprodajna cijena oko 80 centi i koji se može kupiti u različitim „aromama“ od kojih su neke, kako piše „Hafington post“, „netaknuti Tibet“ i „postindustrijski Tajvan“.

„Želim da ukažem gradonačelnicima, šefovima država i čelnicima velikih kompanija: ne jurite samo za porastom BDP-a, ne jurite za velikim profitima na štetu naše djece i unuka i po cijenu žrtvovanja životne sredine“, kazao je Čen za Rojters.

Ovaj 44-godišnji preduzetnik, čiji se imetak procjenjuje na 740 miliona dolara, stekao je bogatstvo na biznisu reciklaže. Kako je naveo „Gardijan“, namjerava da bogatstvo donira u dobrotvorne svrhe prije nego što umre. Na limenkama koje je dijelio bila je njegova karikatura sa natpisom „Čen Guangbiao je dobar čovjek“.

Zagađenost vazduha se mjeri zagađenošću sitnim česticama manjim od 2,5 mikrometara (PM 2,5) koje pluća apsorbuju i mogu izazvati bolesti srca i pluća. Prema indeksu kvaliteta vazduha američke Agencije za zaštitu životne sredine sve preko 301 se smatra štetnim. Kako se navodi u „Tajmovom“ članku o rekordnoj zagađenosti u Pekingu, kvalitet vazduha u kineskoj prijestonici je sredinom januara prevazišao američki sistem za mjerenje zagađenosti čija skala seže do 500, dostigavši vrijednost zagađenosti PM 2,5 od čak 866.

Galerija

Preporučujemo za Vas