Argentina odbacuje referendum na Foklandima kao ilegalan

Argentina je kao ilegalan odbacila danas referendum na Foklandskim ostrvima na kojem će se tamošnje stanovništvo izjasniti o statusu te sporne teritorije u južnom Atlantiku
1 komentar(a)
Ektor Timerman, ministra spolj poslova Argentina, Foto: Rojters
Ektor Timerman, ministra spolj poslova Argentina, Foto: Rojters
Ažurirano: 01.02.2013. 20:33h

"Referendum je ilegalan zato što Ujedinjene nacije smatraju tu teritoriju prisajedinjenom s obzirom na to da je 1883. godine vlada iz Londona izvršila invaziju i protjerala argentinsko stanovništvo", rekao je ministar spoljnih poslova Argentine Ektor Timerman za televiziju C5N.

Timerman je podsjetio da su UN donijele 40 rezolucija u kojima su pozvale Buenos Aires i London da pregovaraju o suverenitetu nad Foklandima, čemu se Britanija protivi.

Timermanovi komentari uslijedili su unako povećane razmjene optužbi i to svega 40 dana prije nego što stanovnici Foklandskih ostrva treba da izađu na glasačka mjesta 10. i 11. marta gdje će se izjasniti o tome da li žele da arhipelag ostane britanska prekomorska teritorija.

Timerman je u četvrtak odbio ponudu britanskog državnog sekretara Vilijema Hejga da se, tokom posjete Londonu naredne sedmice, sastane sa predstavnicima Foklandskih ostrva.

Predstavnica britanskog ministarstva spoljnjih poslova rekla je u Londonu da je Britanija razočarana odgovorom Argentine.

Predstavnici Foklandskih ostrva su naveli u saopštenju da će reći Timermanu da oni žele da ih Argentina ostavi na miru.

Ministar spoljnjih poslova Argentine je danas izjavio da ipak i dalje planira da putuje u London u nedjelju.

On je, međutim, optužio Britaniju da želi da ima "vojnu bazu na Foklandima sa projekcijom na Antarktik" i ocijenio je da je taj arhipelag "najmilitarizovanija teritorija na svijetu sa jednim vojnikom na svaka tri stanovnika".

"Ne postoji zemlja na svijetu koja priznaje britanska prava na Malvinima (kako Argentinci nazivaju Foklandska ostrva)", rekao je on.

Vlasti Foklandskih ostrva zakazale su za 10. i 11. mart referendum o svom političkom statusu i pozvale posmatrače sa strane da ga nadgledaju i potvrde da li je glasanje bilo slobodno i pošteno.

Argentina optužuje britansku vojsku da joj je otela ovu teritoriju prije 180 godina i od tada vladala njome kao svojom kolonijom.

Poslije neuspjelog argentinskog napada 1982. godine, Foklandska ostrva su ostala pod upravom britanske krune, a vlast pripada guverneru koga postavlja britanski parlament. Na ostrvima su i značajne britanske odbrambene snage.

Na glasanju 10. i 11. marta biće postavljeno jednostavno pitanje na koje treba odgovoriti sa "da" ili "ne": "Da li želite ba Foklandska ostrva zadrže trenutni politički status prekomorske teritorije Velike Britanije?"

Kako se pretpostavlja, većina ostrvljana, koji su Britanci, odgovoriće pozitivno.

Bonus video: