Izrael bojkotuje Savjet za ljudska prava Ujedinjenih nacija

Do sada se nikada nije desilo da jedna zemlja preduzme takvu akciju
65 pregleda 0 komentar(a)
Ujedinjene nacije, UN, Foto: Beta/AP
Ujedinjene nacije, UN, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.01.2013. 18:08h

Savjet Ujedinjenih nacija za ljudska prava odložio je sprovođenje planiranog "pregleda ljudskih prava" u Izraelu, nakon što je ta zemlja najavila da će bojktovati skup zbog neobjektivnosti tog tijela.

Savjet UN, sa sjedištem u Ženevi, odlučio je da odloži tu sjednicu do novembra, i zatražio od predsjednika Remigiuša Hencela da "preduzme odgovarajuće korake u skladu s mandatom da apeluje na zemlju koja je podvrgnuta pregledu da obnovi saradnju...", prenijeli su izraelski mediji.

Takođe, izraženo je žaljenje zbog izraelskog bojkota.

Predstavnici Haitija nisu došli pred Savjet 2010. godine, ali zbog zemljotresa u toj zemlji

Do sada se nikada nije desilo da jedna zemlja preduzme takvu akciju. Ona je, međutim, očekivana jer se Izrael dugo ljutio zbog kritika Savjeta koje smatra nefer. Odluka koja je donijeta prošle godine da se istražuju jevrejska naselja na Zapadnoj obali navela je Izrael da saopšti da neće više sarađivati.

"Nakon serija glasanja i saopštenja i incidenata mi smo odlučili da suspendujemo radne odnose sa tim tijelom", rekao je portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Jigal Palmor i dodao da "nema promjene u toj politici".

Odsustvo bez presedana

Portparol Savjeta Rolando Gomez rekao je Asošiejted presu da je odsustvo Izraela bez presedana odvelo to tijelo "na novu teritoriju", jer je prisustvo na takvim skupovima obavezno.

Čak su i SAD, najveći izraelski saveznik, apelovale na Izrael da učestvuje

Predstavnici Haitija nisu došli pred Savjet 2010. godine, ali zbog zemljotresa u toj zemlji. Sve druge zemlje, čak i Sirija i Sjeverna Koreja su prisustvovale.

Izraelska akcija je podstakla bojazan da bi mogla da podrije rad UN, odnosno druge zemlje koje se suočavaju sa teškim pitanjima mogle bi da se ugledaju na Izrael.

Čak su i SAD, najveći izraelski saveznik, apelovale na Izrael da učestvuje. Međutim, pitanje je šta uopšte UN mogu učiniti zbog odbijanja jevrejske države da izađe pred Savjet, kažu poznavaoci prilika.

Bonus video: