SAD: Legalizacija marihuane u Vašingtonu problem za druge države

Glasači u Vašingtonu izjasnili su se za legalizovanje marihuane i uspostavljanje sistema licenciranih uzgajivača, prerađivača i prodavnica
53 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2013. 15:06h

Legalizacija marihuane u američkoj saveznoj državi Vašington stvorila je probleme susjednim državama, pošto na granicama ne postoji nikakva kontrola koja bi spriječila krijumčarenje.

Guverner Vašingtona Džej Ajnsli rekao je da postoje načini da se spriječi šverc, između ostalog digitalnim praćenjem marihuane kako bi se obezbijedilo da s mjesta uzgajanja stigne do mjesta gdje treba da se proda.

Očekuje sa da prodaja marihuane počne u Vašingtonu kasnije ove godine, a Ajnsli se nada da će biti dobar susjed i spriječiti da tovari te biljke stignu u susjedne Ajdaho i Oregon.

"Lično se obavezujem da ćemo imati dobre propise, disciplinu, dobro praćenje, dobru kontrolu skladištenja i dobar zakonski pristup", kazao je vašingtonski guverner Džej Ajnsli

Pored toga, Ajnsli će razgovarati s ministrom pravde SAD Erikom Holderom kako bi ga ubijedio da ne spriječi Vašington da izdaje licence uzgajivačima, prerađivačima i prodavcima, pošto je marihuana nelegelna po američkim saveznim zakonima.

"Lično se obavezujem da ćemo imati dobre propise, disciplinu, dobro praćenje, dobru kontrolu skladištenja i dobar zakonski pristup", rekao je Ajnsli.

Glasači u Vašingtonu, kao i u Koloradu prošle jeseni, izjasnili su se za legalizovanje marihuane i uspostavljanje sistema licenciranih uzgajivača, prerađivača i prodavnica u kojima stariji od 21 godine mogu kupiti marihuanu koja je pri tome i veoma oporezovana.

Proizvodnja s licencom: Sa plantaže marihuane u Denveru (Foto: Beta/AP)

Kolorado već ima stroge propise koji treba da obezbijede da marihuana za medicinske potrebe zaista bude tako upotrijebljena - digitalno praćenje, bar kodovi na svakoj plantaži, video nadzor i stroga kontrola pošiljki.

Zvaničnici, međutim, navode da je marihuana u Koloradu koja je bila namijenjena za medicinske svrhe, do sada ipak nalazila put do crnog tržišta.

Galerija

Bonus video: