Asad tvrdi da vojska preuzima inicijativu u Siriji

Predsjednik Sirije ocijenio da njegova vojska preuzima inicijativu u ratu koji bjesni Sirijom i da bi sukob bio brzo završen da Ankara ne pomaže pobunjenicima
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2013. 15:27h

Predsjednik Bašar Al-Asad je ocijenio da njegova vojska preuzima inicijativu u krvavom ratu koji bjesni Sirijom i da bi sukob bio završen za "dvije nedjelje" da Ankara prestane da pomaže pobunjenicima, piše danas libanski dnevnik "Al-Ahbar".

Taj list, blizak sirijskom režimu, poziva se na "goste" koji su posjetili i boravili u predsjedničkoj palati u Damasku koji prenose Asadove izjave po kojima je "vojska uveliko preuzela inicijativnu na terenu, ostvarivši važne rezultate uz sve što je već postigla u zadnjih 22 mjeseca" sukoba.

"Vojska je spriječila naoružane ljude da preuzmu kontrolu nad čitavim pokrajinama a njihovo područje djelovanja" ograničeno je na neka područja uz tursku, jordansku i libansku granicu i na manje oblasti u okolini Damaska čije "čišćenje" je upravo u toku", piše današnji libanski dnevnik "Al Ahbar".

"Prijestonica je u nešto boljem položaju i njene strateške tačke su sigurne, uprkos pokušajima pobunjenika da ih napadnu i ugroze, pod kontrolom je i saobraćajnica koja vodi do aerodroma", dodaje se u daljem tekstu.

"Kada bi se, radi suzbijanja krijumčarenja oružja i ulaska boraca, granica sa Turskom zatvorila, problem pobunjenika i njihovog otpora bio bi riješen za dvije nedjelje", ocijenio je Asad, kako prenose njegovi gosti.

Otkako je početkom marta 2011. počela narodna pobuna koja se pretvorila u građanski rat, režim ne odustaje od tvrdnje da se bori s "naoružanim terorističkim grupama", optuživši Tursku da im je otvorila granice i olakšala im djelovanje.

"Naoružane grupe koje se finansiraju iz inostranstva pretrpjele su teške udarce" na terenu, rekao je Asad i bile su na meti međunarodne kampanje u okviru koje su "Sjedinjene Države uvrstile Front al-Nosru na popis terorističkih organizacija".

Po Asadovim riječima, Rusija koja i dalje doprema oružje njegovom režimu i protivi se bilo kakvom uplitanju u sukob u kojem je, po podatcima UN-a poginulo više od 60.000 ljudi, neće prestati da mu pomže jer svojim stavom "brani sebe a ne sirijski režim".

Ruski premijer Dmitrij Medvedev ocijenio je u nedjelju da su izgledi za Asadov ostanak na vlasti sve manji i da je možda počinio "kobnu pogrešku" kasneći sa sprovođenjem reformi.

Asad je početkom januara predložio plan rješenja koji predviđa tranziciju koju bi u potpunosti kontrolisao njegov režim. Taj Asadov plan kao jedan od važnih uslova za bilo kakve pregovore postavlja mogućnost da se 2014. ponovo kandiduje za poziciju predsjednika Sirije.

Opozicija traži pomoć u oružju i novcu

Opoziciona Sirijska nacionalna koalicija danas je na sastanku u Parizu zatražila pomoć od međunarodne zajednice u oružju i novcu, dok se žestoke borbe provladinih snaga i pobunjenika vode na terenu.

"Siriji su potrebne milijarde dolara. Potrebno je minimum 500 miliona dolara kako bi stala na noge vlada", za čije formiranje se zalaže međunarodna zajednica, rekao je lider Sirijskog nacionalnog savjeta, Žorž Sabra.

"Potrebno nam je oružje, oružje i oružje", poručio je vođa sirijske opozicije.

Zapad odbija da snabdijeva opoziciju u Siriji oružjem iz straha da bi moglo da padne u ruke džihadista.

Južno od Damaska se i danas vode žestoke borbe između pripadnika snaga režima i pobunjenika, saopštila je nevladina Opservatorija za ljudska prava (OSDH).

U sukobima na istoku Sirije, kod mjesta Hasake, noćas je poginulo 10 pobunjenika. Više od 60.000 ljudi poginulo je od početka sukoba u Siriji u martu 2011. godine.

Galerija

Bonus video: