Pobuna u venecuelanskom zatvoru: 50 mrtvih, 90 ranjenih

Na snimcima lokalnih medija mogu se vidjeti barikade nacionalne garde oko zatvora, zatvorenici s krvavom odjećom...
0 komentar(a)
Venecuela, zatvor, Foto: Clarin.com
Venecuela, zatvor, Foto: Clarin.com
Ažurirano: 26.01.2013. 09:44h

Najmanje 50 ljudi je ubijeno, a 90 je ranjeno u petak u pobuni u zatvoru Uribani, u gradu Barkisimetu na sjeveroistoku Venecuele, saznaje se od bolničkog izvora.

"Imamo oko 90 ranjenih, uglavnom vatrenim oružjem, koji su primljeni u glavnu bolnicu, sa zaista nevjerojatnom brojkom od najmanje 50 mrtvih", rekao je Raj Medina, upravnik bolnice Antonija Marie Pinede, rekavši da sve žrtve dolaze iz Uribane.

"Ranjenici iz zatvora Uribane počeli su da stižu u hitnu službu u 11 sati (...). Tokom dana smo operisali 14 ranjenika čije je zdravstveno stanje zahtijevalo hiruršku intervenciju", dodaje direktor bolnice.

Zatvor Uribana je, inače, građen za 850 zatvorenika a "trenutno ih je 2.500"

Venecuelska vlada je najavila istragu o pobuni u kojoj je stradao veliki broj ljudi.

Nešto ranije, ministarka za zatvorski sistem Iris Varela rekla je za javnu televiziju VTV da je zbog pretrage ćelija radi oduzimanja oružja izbio sukob naoružanih zatvorenika i uprave zatvora u kojemu je stradao "još neutvrđen broj žrtava".

Među žrtvama su zatvorenici kao i vojnici i zatvorski stražari, rekla je Varela, obećavši iscrpnije informacije o događajima kada vlasti preuzmu "potpunu kontrolu" nad zatvorskom ustanovom.

Na snimcima lokalnih medija mogu se vidjeti barikade nacionalne garde oko zatvora, zatvorenici s krvavom odjećom na nosilima i zabrinuti članovi porodica, žene koje iščekuju vijesti o svojim najmilijima.

Venecuelski opservatorijum za zatvore (OVP) je upozorio da je Uribana građena za 850 zatvorenika a "trenutno ih je 2.500". Zatvor je poznat po okršajima hladnim oružjem među zatvorenicima, što je neka vrsta zabave, ali i sticanja ugleda među zatvorenicima.

Svi venecuelski zatvori su prenatrpani, u njima vladaju nehigijenski uslovi a nasilje među zatvorenicima je česta pojava. Službeni podaci govore o 50.000 zatvorenika u zemlji, iako je zatvorska infrastruktura predviđena za 14.000 ljudi.

Kako bi se ublažilo teško stanje u zatvorima, u maju 2011. je osnovano ministarstvo za zatvorski sistem, ali je u prvoj godini njegovog djelovanja ubijeno više od 500 zatvorenika, a 1.200 je ranjeno, upozoravaju aktivisti za ljudska prava.

Bonus video: