Ćerka predsjednika Angole je prva afrička milijarderka

Dos Santos je studirala inžinjerstvo na Kraljevskom koledžu u Londonu, a prvi posao je započela sa 25 godina otvorivši restoran u glavnom gradu Angole, Luandi
9 komentar(a)
Isabel Dos Santos, Foto: Laliberte.ch
Isabel Dos Santos, Foto: Laliberte.ch
Ažurirano: 25.01.2013. 13:52h

Ćerka predsjednika Angole Hose Eduarda, Isabel Dos Santos je prva žena milijarderka u Africi, piše Bizlife.

Ova uspješna 40-godišnjakinja je stekla bogatstvo ulaganjem i kupovinom dionica u javnim dioničarskim društvima u Portugalu, kao i kupovinom dionica banaka i kablovskih televizija.

Dos Santos je studirala inžinjerstvo na Kraljevskom koledžu u Londonu, a prvi posao je započela sa 25 godina otvorivši restoran u glavnom gradu Angole, Luandi.

Njeno bogatstvo je najviše raslo u 2012. godini kada je povećala svoj udio u kablovskoj kompaniji ZON Multimedia u Portugalu, sa 4.9 odsto na 14.9 odsto.

Sada ima 28.8 odsto dionica, a vrijednost kompanije se procjenjuje na 385 miliona dolara.

Forbs piše da je njeno bogatstvo premašilo milijardu, a na putu ka velikim poslovnim uspjesima bila je u odborima borjnih kompanija u Angoli i Portugalu.

Takođe ima dionice portugalske banke Banco BPI, a na čelu je te firme u Angoli gdje ima 25 odsto udjela u vlasništvu, dok prema nekim izvorima posjeduje i dio u Unitelu, jednoj od dvije telekompanije u Angli.

Javnost u Angoli malo zna o načinu kako je Isabel gradila svoju karijeru, a analitičari za to krive nedostatak transparentnosti u radu, što su portparoli milijarderke odbacili kao nerazumne tvrdnje.

Bonus video: