Sjeverna Koreja: Rakete imaju za cilj našeg zakletog neprijatelja SAD

"Kategorično odbijamo sve ilegalne i izdajničke rezolucije koje je usvojio Savjet bezbjednosti"
7 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2013. 08:48h

Sjeverna Koreja saopštila je danas da će ponovo početi sa nuklearnim probama "visokog nivoa", i da to predstavlja odgovor Ujedinjenim nacijama na odluku o novim sankcijama Pjongjangu, pošto je u decembru 2012. lansirao raketu dugog dometa.

"Sateliti i rakete dugog dometa koje ćemo nastaviti da lansiramo, kao i nuklearne probe sa kojima ćemo ponovo početi, imaju za cilj našeg zakletog neprijatelja, SAD", saopštila je severno-korejska Komisija za nacionalnu odbranu, a prenijela agencija KCNA.

Pošto je Sjeverna Koreja 12. decembra 2012. lansirala raketu dugog dometa i poslala satelit u svemir, Savjet bezbjednosti UN, uključujući i Kinu, pod pritiskom Vašingtona, Seula i Tokija u utorak je izglasao rezoluciju kojom se Pjongjangu uvode nove sankcije.

Rezolucijom 2087 koja je usvojena jednoglasno, osuđuje se lansiranje rakete 12. decembra i naglašava da je odluka Pjogjanga da koristi balističke rakete u suprotnosti sa rezolucijama usvojenim 2006. i 2009. godine.

Savjet bezbjednosti je ponovo pozvao Pjongjang da ne počinje sa novim nuklearnim probama, i izrazio spremnost da preduzme "odlučne mjere" u slučaju kršenja usvojenih rezolucija.

"Kategorično odbijamo sve ilegalne i izdajničke rezolucije koje je usvojio Savjet bezbjednosti", navodi se u saopštenju Komisije za nacionalnu odbranu.

U tekstu Komisije za nacionalnu odbranu nije navedno kada će Sjeverna Koreja početi sa nuklearnim probama, ali se naglašava da se sporovi sa SAD rješavaju "silom, a ne riječima".

Komisija ne navodi šta znači proba "visokog nivoa", ali kako navodi agencija Frans pres, to vjerovatno znači da Sjeverna Koreja ima namjeru da proba uranijumske bombe, a ne plutonijumske.

Specijalni američki izaslanik za Sjevernu Koreju Glin Dejvis je apelovao na Pjongjang da ne počinje ponovo sa nuklearnim probama, a Južna Koreja je izrazila duboko žaljenje zbog najave Sjeverne Koreje i apelovala na tu zemlju da uzme u obzir upozorenja međunarodne zajednice i odustane od bilo koje vrste provokacija.

Kina je sve strane pozvala na uzdržanost.

Sjeverna Koreja je 2006. i 2009. godine izvršila nuklearne probe zbog čega joj je bila uvedena serija sankcija.

Galerija

Bonus video: