Tortura se praktikuje u svakoj drugoj zemlji svijeta

Akcija hrišćana za ukidanje torture (Asat) analizirala je fenomen mučenja u 19 "autoritarnih" i "demokratskih" zemalja, čime je kartografija torture u svijetu od 2010. obuhvatila ukupno 64 države
1 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 10:34h

Tortura je "endemska i svakidašnja praksa u svakoj drugoj zemlji" svijeta, upozorava u danas objavljenom izvještaju francuska nevladina organizacija Asat, koja, kao neke od najvećih problema navodi škole za obuku "mučitelja" i sve rasprostranjeniju trgovinu tehnologijom koja omogućava tu praksu.

Akcija hrišćana za ukidanje torture (Asat) analizirala je fenomen mučenja u 19 "autoritarnih" i "demokratskih" zemalja, čime je kartografija torture u svijetu od 2010. obuhvatila ukupno 64 države.

U većini od 19 analiziranih zemalja (četiri u Africi, četiri u centralnoj i južnoj Americi, četiri u Aziji, četiri na Bliskom istoku i tri u Evropi), "tortura je rutinska praksa, duboko ukorijenjena u ponašanju različitih službi zaduženih za odbranu i bezbjednost" ističe francuska organizacija.

"Žrtve su svuda iste, opozicionari svih vrsta koje treba "utišati", što je istovremeno i slanje poruke onima koji bi željeli da krenu njihovim stopama o rizicima na koje će naići", navodi organizacija Asat.

Među zemljama obuhvaćenih studijom su Indonezija, Salvador, Jordan, Nepal, Južna Afrika i Italija.

Pored studije po zemljama, Asat je analizirao i mjesta na kojima se obučavaju oni koji vrše torturu, prije svega školu za gušenje pobuna u kojoj je obučeno 59.000 vojnika, policajaca i civila u Latinskoj Americi, od kojih su mnogi učestvovali u raznim slučajevima torture.

Organizacija Asat je istražila i trgovinu tehnologijom koja se koristi za torturu.

"To tržište je stvarno i veliko", navodi ta francuska NVO i kao problem navodi ograničenja sistema kontrole te trgovine.

Među karakteristikama sistema torture je, kako se navodi, njihova sposobnost da opstanu i poslije pada autoritarnih režima.

Galerija

Bonus video: