U eksplozijama dvije bombe u Siriji više od 30 mrtvih

Više od 30 ljudi, civila i pripadnika milicije, poginulo je sinoć u eksploziji automobila-bombe u gradu Salmijehu u istočnoj sirijskoj provinciji Hama
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2013. 14:10h

Sinoć je u gradu Salmijehu u istočnoj sirijskoj provinciji Hama eksplodirao automobil-bomba i izazvao veliku materijalnu štetu i odnio više od 30 ljudskih života javlja sirijska Opsevatorija za ljudska prava.

Jedan visoki sirijski zvaničnik potvrdio je AFP-u da je u tom napadu poginulo više desetina ljudi, a sirijska opservatorija tvrdi da je meta bila zgrada koju koriste borci lojalni režimu.

Isti izvor je iznio prve procjene, prema kojima je poginulo "30 pripadnika naoružanih milicija u eksploziji automobila-bombe ispred njihovog štaba u Salmijehu". Pozivajući se na bolničke izvore, sirijska opservatorija je navela da među mrtvima ima i civila i da broj žrtava može preći cifru od 50 s obzirom na više desetina povrijeđenih od kojih su neki u kritičnom stanju.

Sirijska državna agencija SANA je takođe javila da je u ovoj eksploziji "aktiviran teroristički automobil-bomba u srcu Salmijeha i da ima veliki broj mrtvih i ranjenih".

Nešto ranije večeras, italijanska agencija Ansa je prenijela da se dogodila još jedna eksplozija automobila-bombe u Siriji i to u Dumaru, predgrađu Damaska, kao i da, prema prvim informacijama, ima više poginulih.

Ova druga eksplozija se, prema navodima italijanske agencije, dogodila u dijelu grada u kome žive porodice službenika sirijske službe bezbjednosti.

Ban Ki Mun i El Ibrahimi osudili prodaju oružja Siriji

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i njegov izaslanik za Siriju El Ahdar el Ibrahimi kritikovali su u ponedjeljak "spoljne sile" koje naoružavaju sirijsku vladu i opoziciju, saopštio je portparol UN Martin Nesirki.

Dvojica zvaničnika, koja su se u ponedjeljak sastala u Njujorku, izrazila su i "duboku zabrinutost" zbog broja mrtvih tokom 22-mjesečnog sukoba u Siriji, kao i frustriranost zbog nesposobnosti velikih sila članica Savjeta bezbjednosti da se ujedine kako bi okončale nasilje.

Ban Ki Mun i El Ibrahimi "izrazili su duboko razočarenje i zabrinutost zbog užasnog obima ubistava i uništavanja koje su počinile vlada i opozicija i koja podstiču spoljnje sile koje obje strane snabdijevaju oružjem", kazao je Nesirki, koji nije kazao o kojim je zemljama riječ.

Rusija i Iran snabdijevaju oružjem sirijski režim, a Damask optužuje Tursku i zalivske zemlje kakve su Katar i Saudijska Arabija da isto čine za sirijsku opoziciju.

Ban Ki Mun i El Ibrahimi izrazili su i zabrinutost zbog "nepostojanja jedinstvene pozicije međunarodne zajednice koja bi mogla da dovede do (političke) tranzicije", u skladu sa sporazumom iz Ženeve u junu prošle godine.

Rusija i Kina blokirale su u tri navrata predloge rezolucija Savjeta bezbjednosti o krizi u Siriju. Moskva odbacuje mogućnost da sirijski predsjednik Bašar el Asad bude isključen iz pregovora o političkoj tranziciji, što zahtijevaju sirijska opozicija i Zapad, El Ibrahimi, izaslanik UN i Arapske lige, predstaviće 29. januara Savjetu bezbjednosti izvještaj o svojoj misiji.

Šef Arapske lige Nabil el Arabi pozvao je u ponedjeljak UN da donese rezoluciju kojom će pozvati na prekid vatre u Siriji i ocijenio da El Ibrahimijeva misija nije donijela "ni tračak nade" da će kriza u toj zemlji biti okončana.

Sirijski pobunjenici u sukobu s Kurdima

Najmanje je 56 osoba ubijeno u sedam dana dugim sukobima na sjeveroistoku Sirije između sirijskih pobunjenika i pripadnika dugo potlačene kurdske manjine koja građanski rat želi da iskoristi kako bi osigurala autonomiju, rekli su danas aktvisti sirijske Opservatorije za ljudska prava.

Sirijska Opseravatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, danas je prenijela da su pobunjenici protiv vlasti Bašara al Asada protiv kurdskih snaga danas upotrijebili tenkove i minobacače.

Dok arapski pobunjenici okružuju vladine snage na zapadu i jugu zemlje Kurdi, koji čine oko deset posto stanovništva Sirije, koriste vakuum u vlasti kako bi ustanovili kurdske škole i kulturne centre, koji im pod dugom vlašću Al Asadove stranke Baath nisu bile dozvoljene. Kurdi pokušavaju da formiraju svoju naoružanu miliciju koja bi ih zaštitila u regionu koji nastanjuju.

Kurdi su se do sada držali na distanci u odnosu na većinski sunitske pobunjenike, među kojima raste uticaj islamista, zbog straha da oni neće poštovati njihove težnje za autonomijom regije u kojoj se nalazi znatan dio procijenjenih 2,5 milijardi barela zaliha sirijske sirove nafte.

U utorak su se borci Kurdskih narodnih odbrambenih jedinica (KPDU) sukobili s pobunjeničkim grupama u gradu Ras al-Ainu u sjevernoj pokrajini Hasaka, javila je Opservatorija. "Sukobi su izbili prošle srijede i rezultirali su smrću najmanje 56 boraca".

Galerija

Bonus video: