Džakarta: U poplavama stradalo 26 ljudi, 100.000 raseljeno

Poplavljeno je 30 odsto grada sa 14 miliona stanovnika, uključujući poslovni centar i predsjedničku palatu
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2013. 14:13h

U poplavama u glavnom gradu Indonezije stradalo je najmanje 26 ljudi, a više od 100.000 je moralo da napusti svoje domove, saopštila je policija.

Monsunske kiše, krčenje šuma, haotično planiranje i stotine rijeka i vodenih tokova uzrokuju poplave

Većina žrtava stradala je od udara struje ili su se utopili, izjavio je portparol policije u Džakarti i dodao da je nivo vode u nekim mjestima dostigao dva metra. Oko 103.000 ljudi je zbrinuto u privremenim skloništima.

Poplave su bile najveće u četvrtak, kada je probijena brana u centralnom dijelu Džakarte. Poplavljeno je 30 odsto grada sa 14 miliona stanovnika, uključujući poslovni centar i predsjedničku palatu.

Ministar unutrašnjih poslova M.S. Hidajat izjavio je da bi poplave u prijestonici, koje traju već nedjelju dana, mogle da otjeraju strane investitore u susjedne zemlje. Poplave redovno pogađaju dijelove glavnog grada Indonezije tokom kišne sezone, ali su najnovije padavine koje je donela jaka oluja posebno obilne.

Džakarta (Foto: Beta/AP)

Monsunske kiše, krčenje šuma, haotično planiranje i stotine rijeka i vodenih tokova uzrokuju poplave koje ugrožavaju lošu infrastrukturu zemlje.

Galerija

Bonus video: