Islamisti počeli sa odmazdom u Alžiru

Alžirska novinska agencija APS javila je da je uz francuskog državljanina ubijen i jedan od čuvara, sedam je osoba ranjeno među kojima i dva stranca
5 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2013. 16:21h

Islamstički militanti napali su jutros nalazišta gasa i nafte u jugoistočnom dijelu Alžira u blizini granice s Libijom koja eksploatišu kompanije iz evropskih zemalja i oteli najmanje devet stranaca, ubili dvije osobe, među kojima je i jedan Francuz, i ranili najmanje sedam osoba.

Napad, za koji su odgovornost preuzeli saradnici Al Kaide, uslijedio je nakon što su se afrički islamisti zakleli na odmazdu zbog francuske vojne intervencije u Maliju koja je započela prošle nedjelje protiv militanata u toj zemlji povezanih s Al Kaidom. Alžir je dozvolio Francuskoj da tokom operacije u Maliju koristi njegov vazdušni prostor.

Zbog ovog slučaja raste zabrinutost da će francuska akcija u Maliju izazvati i druge napade u znak odmazde protiv zapadnih ciljeva u Africi gdje Al Kaida operiše po zemljama Magreba ali i u Evropi.

Napadnuto nalazište nafte i gasa koncesijom je dodijeljeno na upravljanje britanskom BP-u, norveškom Statoilu i alžirskoj državnoj kompaniji Sonatrach, a BP je potvrdio da se došlo do "sincidenta" i na polju In Amenas.

Alžirska novinska agencija APS javila je da je uz francuskog državljanina ubijen i jedan od čuvara, sedam je osoba ranjeno među kojima i dva stranca.

Oteto je pet Japanaca koji rade za japansku inžinjersku kompaniju, kao i jedan Francuz, Irac i po nekim diplomatskim izvorima i jedan Amerikanac. Otet je i jedan norveški radnik koji je uspio da javi svojoj ženi telefonom da je otet.

Alžirske snage pokrenule su akciju oslobađnja zatočenih i okružile su logor u kojem borave radnici.

Prema izvorima francuske vlade napadači su stigli iz Libije.

Mauritanijska novinska agencija ANI, koja ima kontakte s islamistima, javila je da jedna grupa islamista drži otete strance.

Galerija

Bonus video: