Njujork: Vanredna situacija zbog gripa

U državi Njujork do sada je registrovano blizu 20.000 oboljelih od gripa, čak četiri puta više od svih slučajeva prošle godine
55 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2013. 20:29h

Guverner države Njujork Endrju Kuomo proglasio je vanredno stanje zbog gripa, koji je ove sezone zvanično dobio epidemijske razmere u SAD.

U državi Njujork do sada je registrovano blizu 20.000 oboljelih od gripa, čak četiri puta više od svih slučajeva prošle godine.

Odluka o vanrednom stanju učiniće vakcine dostupnijim, a farmaceuti će imati ovlašćenja da vakcinišu djecu, preneo je BBC.

Grip je i zvanično dobio epidemijske razmere u Sjedinjenim Američkim Državama, s obzirom na to da je tokom prethodne nedjelje 7,3 odsto smrtnih slučajeva bilo izazvano zapaljenjem pluća ili gripa, saopštili su juče Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Epidemija gripa proglašena je u 47 država, osim u Kaliforniji, na Havajima i u Misisipiju.

Sezona gripa počela je ranije, a najrasprostranjeniji soj je H3N2, koji može imati ozbiljne posljedice. Simptomi gripa su groznica, kašalj, curenje nosa, bolovi i umor, a kod ozbiljnijih slučajeva dolazi do mučnine i dijareje ili razvoja pneumonije.

Bonus video: