"SVJESNI SMO IZAZOVA S KOJIMA SE SUOČAVATE"

Merkel obećala Jordanu zajam od 100 miliona dolara

Merkel je u posjetu toj bliskoistočnoj kraljevini došla u vrijeme sve većih unutrašnjih sukoba oko migracija, ali u izjavi nije pominjala krizu koja potresa njemačku vladajuću koaliciju
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta-AP
Angela Merkel, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.01.2019. 11:52h

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je danas Jordanu pozajmicu od 100 miliona dolara, u trenutku kada se ta zemlja suočava sa masovnim protestima izazvanih mjerama štednje, zbog kojih je premijer natjeran da podnese ostavku ranije ovog mjeseca.

Merkel je u posjetu toj bliskoistočnoj kraljevini došla u vrijeme sve većih unutrašnjih sukoba oko migracija, ali u izjavi nije pominjala krizu koja potresa njemačku vladajuću koaliciju.

Kancelarka je izjavila da će Njemačka dati zajam od 100 miliona dolara pored bilateralne pomoći koja ove godine iznosi oko 384 miliona eura, i navela da se nada da će dodatna sredstva pomoći Jordanu da sprovede ekonomske reforme koje traži Međunarodni monetarni fond (MMF).

MMF zahtijeva reforme kojima bi se smanjio odnos jordanskog javnog duga prema bruto domaćem proizvodu koji je dostigao 96 odsto, djelimično i zbog ekonomskih posljedica rata u Siriji i drugih regionalnih kriza.

"Svjesni smo izazova s kojima se suočavate, i u sferi bezbjednosti i u razvoju civilnog društva. MMF, i po tome je poznat, često ima veoma ambiciozne ideje o reformama, i njihovo sprovodjenje je sve osim jednostavno", rekla je Merkel i dodala da je jordanskoj vladi poželjela uspjeh u sprovođenju "potrebnih reformi".

Njemačka kancelarka se istovremeno suočava sa ozbiljnom krizom u svojoj koaliciji.

Bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) zahtijeva da neki migranti budu vraćeni s njemačke granice i dala je Merkelovoj dvije nedjelje da postigne sporazum s evropskim partnerima.

Lider CSU i ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer prijeti da će svoje planove sprovesti unilateralno ako ona to ne učini.