Asad:Nova vlada ako Zapad prestane da finansira pobunjenike

"Je l' ovo revolucija i da li su ovo revolucionari? Pred Bogom kažem da su oni gomila kriminalaca", istakao je Al Asad i optužio neprijatelje Sirije da žele da podijele zemlju
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2013. 16:04h

Sirijski predsjednik Bašar el Asad rekao je danas u Damasku da će nova mirovna inicijativa u zemlji uključiti i konferenciju o nacionalnom pomirenju, i obećao novu vladu i ustav, ali je od zapadnih i regionalnih zemalja tražio da prvo prestanu da finansiraju i naoružavaju pobunjenike.

Al Asad je u prvom govoru poslije sedam mjeseci, koji je sirijska državna televizija direktno prenosila, istakao da je njegova zemlja izložena do sada neviđenom napadu.

"Mi smo u ratnom stanju. Borimo se sa spoljnom agresijom koja je opasnija od svega drugog, jer nas koriste da ubijamo jedni druge", rekao je Al Asad, obraćajući se pristalicama u Centru za kulturu i umjetnost u centru Damaska.

On je naglasio prisustvo vjerskih ekstremista i džihadista među onima koji se bore u Siriji, nazivajući ih "teroristima koji sprovode ideologiju Al Kaide" i "slugama koji znaju samo jezik ubijanja".

Al Asad je, međutim, ignorisao zahtjeve da podnese ostavku, navodeći da je spreman na dijalog sa "onima koji nisu izdali Siriju".

U odijelu i kravati, sirijski predsjednik je govorio pred kolažom fotografija Sirijaca koji su ubijeni od početka sukoba u toj zemlji, u martu 2011.

U mnogim djelovima Damaska prekinut je internet malo pred početak njegovog govora, najvjerovatnije iz bezbjednosnih razloga, ocjenjuje agencija AP.

Kao i u prethodnim govorima, Asad je naveo da se njegove trupe bore protiv "kriminalaca i ubica", negirajući da postoji ustanak protiv višedecenijske vladavine njegove porodice. Poručio je da Sirija neće slušati diktate ni od koga, i pozvao Sirijce da se ujedine kako bi spasli zemlju.

"Prvi dio političkog rješenja zahtijevaće da regionalne sile prestanu da finansiraju i naoružavaju pobunjenike, da terorizam bude spriječen i da se kontrolišu granice", rekao je Al Asad.

On je dodao da će nakon toga uslijediti dijalog i konferencija o nacionalnom pomirenju, i formiranje reprezentativnije vlade koja će potom nadgledati nove izbore, novi ustav i opštu amnestiju. Al Asad je, međutim, naglasio da njegov poziv na dijalog nije otvoren za one koje smatra ekstremistima ili rade po nalogu stranih sila.

"Nikada nismo odbijali političko rješenje... ali sa kim bi trebalo da razgovaramo? Sa ovima koji imaju ekstremističku ideologiju, koji jedino razumiju jezik terorizma? Ili bi trebalo da pregovaramo sa onima koji su zapadni pioni... Pregovaramo sa gospodarom, ne sa robom", rekao je sirijski predsjednik.

On je ocijenio da su sukobi u koje je utonula Sirija prije više od 20 mjeseci, sukob države i njenih neprijatelja, odnosno "naroda i njegovih ubica".

"Je l' ovo revolucija i da li su ovo revolucionari? Pred Bogom kažem da su oni gomila kriminalaca", istakao je Al Asad i optužio neprijatelje Sirije da žele da podijele zemlju. Asad je posljednji govor održao 3. juna u sirijskom parlamentu, a od tada je dao intervju turskom dnevnom listu Hurijet i ruskoj televiziji Raša Tudej (Russia Today), kada je rekao da je Sirija suočena s ratom koji se vodi iz inostranstva.

Prema podacima UN, u sukobima u Siriji, koji su počeli prije 21 mjeseca, poginulo je više od 60.000 ljudi.

Bonus video: