Prva žena koja je osuđena zbog svodništva u Izraelu: Izvozila prostitutke u Irsku

„Prostitutke neće nestati, samo će ići tamo gdje je prostitucija unosna, u Irsku, Englesku, Hrvatsku, Japan ili SAD“
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2013. 07:57h

Anželik Sabag Gotije je 2011. osuđena na 30 mjeseci zatvora zato što je pomogla grupi od devet Izraelki da otputuju u Irsku i tamo rade kao prostituke. Tako je postala prva žena makro u jevrejskoj državi.

U proteklih nekoliko godina, u međunarodnim izvještajima o trgovini ljudima koje su objavljivali američki Stejt department i druge organizacije, Izrael je prvi put označen kao izvoznik prostitucije, piše magazin "Tablet".

Procjenjuje se da se svake godine iz Izraela u inostranstvo šalje nekoliko stotina seksualnih radnica.

"Nisam kontaktirala siromašne djevojke i primoravala ih da rade za mene. To su bile djevojke koje su se inače bavile tim poslom i samo sam im davala šansu da rade sa ljudima koji su puno uljudniji od Izraelaca i da zarade puno više novca za kraće vrijeme"

Gotije se doselila iz Francuske kada je imala 17 godina. Radila je kao konobarica u Ejlatu prije nego što je otputovala u SAD. Boravila je kratko u Las Vegasu, Los Anđelesu i Njujorku, gdje je u radnji na Menhetnu prodavala izraelsku muziku.

Ova nasmijana, plavokosa i plavooka 40-godišnjakinja, kako je opisuje „Tablet, vratila se 2002. u Izrael i nastanila u Tel Avivu. Bila je u dugovima do guše i nije mogla da nađe stalan posao, tako da je izbačena iz stana i preselila se u jeftini motel gdje je prenoćište plaćala oko 13 dolara. „Jednog dana, kada sam se vratila s posla, zatekla sam sobu u haosu. Ukradeno mi je sve što sam imala,“ rekla je Gotije. „Bila sam očajna. Nisam imala bukvalno ništa.“

Kako je bila dotakla dno, obratila se za pomoć prostitutki koja je živjela u motelu. „Zamolila sam je da mi nađe posao. Tako je počelo.“

Anželik je u jednim novinama našla oglas koji je objavio Kevin Brin, irski makro, tražeći žene za rad u Irskoj. Otvorila je njegov sajt i kontaktirala ga putem i mejla. Pozvao ju je da dođe da radi za njega u Dablinu. Pristala je i počela da radi kao jedna od Birnovih kolgerli.

Gotijeova i Birn su postali bliski i on ju je 2006. postavio za pomoćnika. Njen zadatak je bio da traži Izraelke koje bi radile u Irskoj, državi sa jednom od najvećih industrija prostitucije u Evropi. Objavljivala je oglase u izraelskim novinama, obećavajući platu do hiljada dolara dnevno, namamivši devet žena.

"Ja sam samo davala oglase... Žene koje bi vidjele oglase, sastajale su se sa mnom i pitale koliko novca mogu zaraditi i kakav je profil klijenata. Kupovala sam im kartu, ispratila ih, nakon čega su one ostajala i radile same"

Ona je tu proceduru sprovodila nesmetano duže od godine. Jedna izraelska organizacija za ljudska prava 2007. je primijetila Anželikin oglas i poslala svoju radnicu da se prijavi za posao. U tajnoj operaciji, žena iz humanitarne organizacije je snimila svoj razgovor sa Gotijevom i prijavila je policiji. Nakon istrage koja je trajala nekoliko mjeseci, Gotije je uhapšena kada je sletjela na aerodrom Ben Gurion.

"Ja sam samo davala oglase,“ rekla je Gotije u intervjuu za „Tablet“, ponavljajući riječi koje je njen advokat iznosio tokom dugog suđenja.

„Žene koje bi vidjele oglase, sastajale su se sa mnom i pitale koliko novca mogu zaraditi i kakav je profil klijenata. Kupovala sam im kartu, ispratila ih, nakon čega su one ostajala i radile same,“ objasnila je.

„Nisam kontaktirala siromašne djevojke i primoravala ih da rade za mene. To su bile djevojke koje su se inače bavile tim poslom i samo sam im davala šansu da rade sa ljudima koji su puno uljudniji od Izraelaca i da zarade puno više novca za kraće vrijeme.“

Sud je, međutim, to vidio drugačije, i proglasio je krivom za nagovaranje žena da se bave prostitucijom.

Prema optužnici, Gotije je ženama oduzimala pasoš kada bi stigle u Dablin, primoravala ih na seksualni odnos sa klijentima i zabranjivala im da napuštaju iznajmljeni stan koji je plaćao Birn. Djevojka po imenu Ela, koja je radila za Birna, na suđenju je potvrdila ove navode i rekla da je sav novac koji je zaradila dat Gotijeovoj.

Jedna od žena je svjedočila da joj je Gotijeova, pošto su se posvađale, zaprijetila da će platiti muškarce da je prebiju na smrt i da se neće vratiti živa u Izrael.

Šansa za dobru zaradu

Ima i onih koje su zažalile zbog toga što je Gotije poslata u zatvor. Marina, atraktivna mlada žena iz Tel Aviva koja je radila za Gotijeovu u Irskoj, kazala ja na suđenju da je dobila šansu da zaradi velike sume novca.

"Ponuđeno mi je da zaradim 15 hiljada eura za dvije nedjelje. Takođe, znam da ovo može zvučati čudno, ali mi je zaista prijalo da putujem, kao i da radim sa klijentima“. Pošto više ne radi za Gotijeovu, Marina je dodala nove zemlje u svoj itinerar.

Gotije predviđa da će njen poslovni plan biti sve popularniji nakon usvajanja novog zakona. „Prostitutke neće nestati, samo će ići tamo gdje je prostitucija unosna, u Irsku, Englesku, Hrvatsku, Japan ili SAD.“

Očekuje se da zakon o zabrani plaćanja seksualnih usluga bude usvojen nakon izbora u Izraelu ovog mjeseca.

Članica Kneseta Orit Zuarec, koja je na čelu parlamentarne komisije za borbu protiv trafikinga, kaže da ne sumnja da će nacrt biti usvojen.

Ipak, čak i oni zakonodavci koji ga podržavaju, priznaju da će nakon usvajanja porasti broj seksualnih radnica koje će odlaziti u inostranstvo da se prostituišu. Zuarec je kazala da je iznenađena oštrinom protivljenja, posebno od strane prostitutki.

"Kada sam posljednji put bila u Irskoj, osjećala sam najgoru moguću usamljenost. Danas žalim što sam ušla u taj svijet, jer iako se isplati ekonomski, emotivno je katastrofa. Nije trebalo da drugim ženama dam šansu da započnu jer se navučete na svu tu laku zaradu i uvijek nađete neko opravdanje"

Međutim, ona takve reakcije pripisuje nerazumijevanju prirode zakona.

"Njegova svrha nije da ostavi prostitutke bez prihoda već da im obezbijedi alternativu, da im pomogne da nađu drugo zanimanje i smještaj i prekinu začarani krug u kojem su zarobljene,“ kazala je Zuarec.

Anželik Sabag Gotije, koja će mjeseca izaći iz zatvora, nakon odsluženih 20 mjeseci, ipak je priznala da je zažalila što je ušla u svijet prostitucije.

"Kada sam posljednji put bila u Irskoj, osjećala sam najgoru moguću usamljenost. Danas žalim što sam ušla u taj svijet, jer iako se isplati ekonomski, emotivno je katastrofa. Nije trebalo da drugim ženama dam šansu da započnu jer se navučete na svu tu laku zaradu i uvijek nađete neko opravdanje,“ priznala je. „Međutim, to je zavisnost. Nijedna djevojka nikad ne sanja da postane prostituka.“

Industrija koja donosi milijardu godišnje

Do Prvog svjetskog rata, prostitucija je bila aktivna industrija u gradovima poput Tel Aviva, Haife, Ramle, pri čemu su bordele držali i Arapi i Jevreji. Britanski vojnici su se pridružili sve široj bazi mušterija tokom 1930-ih i 1940-ih godina a Tel Aviv je smatran prijestonicom te industrije na Bliskom istoku. Nakon uspostavljanja države Izrael, prostitucija nije zabranjena zakonom ali je sudski gonjen svako ko je uhvaćen da se bavi podvođenjem. Nakon pada SSSR-a 1989, industrija je napredovala sa prilivom imigranata i povećanjem potražnje, piše „Tablet“.

Počev od 2000, porast svijesti o trgovini ljudima doveo je do uvođenja zakonskih mjera protiv prostitucije u Izraelu. Međutim, podaci su i dalje zabrinjavajući. Policija procjenjuje da u Izraelu postoji skoro 10 hiljada seksualnih radnica. Prema podacima organizacija koje pružaju pomoć prostitutkama, ta cifra iznosi 20 hiljada.

Isti izvori navode da bordeli imaju tri miliona posjeta svake nedjelje.

Članica Kneseta, Orit Zuarec, procjenjuje da je prostitucija postala industrija koja godišnje donosi milijardu dolara.

„Ne govorimo samo o novcu koji mušterija plati prostituki, već o iznajmljivanju stanova, prevozu taksijem i hotelskim sobama. Sve je to dio industrije koja prosperira na prostituciji i živi na grbači tih nesrećnih žena. To je opasna situacija.“

Bonus video: