SAD trikom izlazi iz finansijske krize: Prave kovanicu od bilion dolara?

'To je doduše trik, ali i sama dužnička barijera je luda stvar', napisao je Krugman
9 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2013. 20:20h

Saradnici predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obame razmišljaju da SAD uvede kovanicu od bilion (hiljadu milijardi) dolara.

Njom bi se izbjegla blokada državnih finansija, piše njemački dnevnik Zidojče Cajtung.

Njemački list tvrdi da spor zbog američkih državnih financija postaje sve 'luđi', jer političari ozbiljno raspravljaju o ideji kovanice, što podsjeća na slične projekte u Zimbamveu, gdje su 2009. štampane novčanice u vrijednosti od 100 biliona dolara, što je donijelo inflaciju od 90 triliona odsto.

Američki ministar finansija Timoti Gajtner bi trebalo da izda nalog za izradu kovanicu, čija bi nominalna vrijednost bila bilion dolara, i koja bi se čuvala u trezoru centralne američke banke.

Iako bi se tim potezom uklonili problemi sa dugovima, stopa inflacije bi drastično porasla, upozoravaju stručnjaci.

I Krugman za tu ideju

Međutim, čak i ekonomist Pol Krugman, Obamin čovjek od povjerenja, u "The New York Timesu" je napisao da izuetni problemi zahtijevaju isto takva rješenja.

'To je doduše trik, ali i sama dužnička barijera je luda stvar', napisao je Krugman.

O količini novca odlučuje centralna banka Federalne rezerve (FED). Međutim, postoji izuzetak koja određuje da ministar smije dati da se kuju i idaju kovanice od platine.

Gajtner bi tako mogao da platinastom kovanicom za čitav bilion smanji dug države, a već hiljadu ljudi je dalo podršku toj ideji kroz peticiju.

Do 2. februara je potrebno prikupiti 25 hiljada potpisa.

Galerija

Bonus video: