CNN: Posjetite Maroko, ali i Crnu Goru, zemlju predivnih predjela

Crna Gora nije na listi top sedam, ali se našla na listi destinacija koje imaju trenud da postanu popularne
61 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2013. 13:33h

Iako se nije našla na listi top sedam destinacija koje bi trebalo posjetiti u 2013, Crna Gora se našla odmah nakon njih - kao jedna od onih destinacija koje imaju trend da postanu popularne.

CNN kao najbolje za putovanja u 2013. preporučuje Škotsku, Rabat u Maroku, Košice u Slovačkoj, subsaharsku Afriku, Getizburg u Pensilvaniji (SAD), Amsterdam u Holandiji, te Kolumbiju.

Škotska bi trebalo da bude zanimljiva svima koji su gledali posljednji film o Džemsu Bondu, "Skyfall" - ko ne bi poželio da posjeti dramatična sela sakrivena u visoravnima?

Širom Škotske se u 2013. održava više festivala među kojima i jedan na kojem će biti promovisani škotska hrana i piće (7. do 22. septembar).

Lista je sastavljena uzimajući u obzir više faktora, među kojima su i preporuke stručnjaka, značajni događaji, nove avionske rute... CNN napominje da preporučene destinacije nisu jedina mjesta koja bi trebalo posjetiti u 2013, ali su odličan početak.

Posjetiocima Maroka ove će godine sigurno biti zanimljivo da posjete Rabat, šarmantan grad širokih bulevara, sa mnogo lijepih kafića, a istovremeno grad u kojem će vidjeti veličanstvenu nikad završenu Hasanovu džamiju iz 12. vijeka.

Iako se ne može porediti sa onom u Fesu ili Marakešu, Medina Rabata je odličan početak za istraživanje grada i upoznavanje sa marokanskom kulturom.

Košice, u Slovačkoj našle su se na trećem mjestu CNN liste top destinacija koje ne bi trebalo propustiti u 2013. Grad od 250.000 stanovnika je, uz Marsej u Francuskoj, izabran za Evropsku prijestonicu kulture u 2013.

Gradska uprava stoga mora isplanirati najmanje 300 kulturnih događaja u ovoj godini. Svečano otvaranje biće održano 19. januara i zamišljeno je kao jedinstven, dvodnevni inspirativan događaj koji će oživjeti cio grad.

Različite kulturne aktivnosti će potom tokom cijele godine privlačiti goste - posjetioci će imati priliku da uživajuu festivalima, pozorišnim i uličnim performansima...

Subsaharska Afrika bi, prema pisanju CNN-a, trebalo da bude nova omiljena destinacija za Evropljane, zahvaljujući avionskim linijama low cost kompanija.

Zahvaljujući tome, jednostavno će biti letjeti do Mvanze na južnoj obali jezera Viktoria, a kada početkom godine bude uspostavljena linija prema Najrobiju, lako će biti doći o do afričkih metropola Akre, Gane, Luande, Angole...

Ostale destinacije predviđene za 2013. uključuju Entebe u Ugandi, te Zanzibar u Tanzaniji i Mombas u Keniji.

Getisburg, u Pensilvaniji, u SAD - grad oko kojeg je je vođena jedna od najvećih, najznačajnijih i najkrvavijih bitaka Američkog građanskog rata. Odvijala se ljeta 1863. godine.

Ako krenete u SAD, možda ne bi loše bilo da organizujete turu oko 4. jula, na Dan nezavisnosti SAD, ili između 28. juna i 7. jula.

U Amsterdamu u Holandiji ove godine će biti obilježeno više jubileja, među kojima 160. godišnjica od rođenja Vinsenta Van Goga, koja će biti održana 30. marta kada je biti organizovane posebne izložbe.

Jedan od najvećih svjetskih orkestara, Royal Concertgebouw, obilježava 125. godišnjicu, a posebni koncerti povodom jubileja biće održani 10. aprila.

Svoju 400. godišnjicu bilježi i amsterdamski kanal, holandski Istorijski muzej umjetnosti otvara svoja vrata nakon 10 godina obnove. Otvaranje je zakazano za 13. april.

U Kolumbiji ne bi trebalo da propustite Ande, ali ni Grad muzike (UNESCO izbor) - Bogotu, gdje će se tokom godine održati niz koncerata i muzičkih festivala - od opuštenih nastupa u javnim parkovima, do koncerata klasične muzike, od kojih će jedan biti posvećen Betovenu.

I kako rekoše autori na početku, nisu ove destinacije jedine koje bi trebalo posjetiti u 2013. Među onima koje imaju trend da postanu popularne, prva na listi se našla Crna Gora sa svojim velikim plažama, bogatom istorijom, odličnom kuhinjom i predivnim predjelima.

CNN preporučuje i Novi Zeland, Majami, Japan, Vijetnam.

Galerija

Bonus video: