Izrael podigao optužnicu protiv bivšeg ministra Libermana

Izraelski vođa krajnje desnice, Avigdor Liberman, optužen za korupciju zbog unapređenja jednog izraelskog diplomate koji mu je prenio tajne informacije o policijskoj istrazi pokrenutoj protiv njega
0 komentar(a)
Liberman, Izrael, Foto: Reuters
Liberman, Izrael, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.12.2012. 12:31h

Izraelski vođa krajnje desnice Avigdor Liberman optužen je danas za prevaru i narušavanje povjerljivosti zbog čega je i dao ostavku na dužnost ministra vanjskih poslova prije dvije nedjelje, izjavili su pravosudni zvaničnici

Liberman, koji odbacuje optužbe, i dalje je na čelu stranke "Yisrael Beitenu" koja je sastavila koaliciju s desničarskom strankom "Likud" premijera Benjamina Netanjahua pred parlamentarne izbore 22. januara. Izraelski zvaničnici su rekli da je protiv njega podignuta optužnica zbog nepravilnosti oko unapređenja jednog izraelskog diplomate koji mu je prenio tajne informacije o policijskoj istrazi pokrenutoj u vezi sa njegovim aktivnostima.

Prema izraelskom zakonu, osuda po takvoj optužnici može da onemogući Libermanu da vrši dužnost ministra u novoj vladi.

Liberman, koji živi u jevrejskom naselju na okupiranoj Zapadnoj obali, izazvao je kontroverzne reakcije tako što je doveo u pitanje odanost 1,5 miliona izraelskih arapskih građana.

Njegove izjave bile su osuđene kao rasističke, ali su mu takođe donijele i veliki broj novih glasača koji dolaze izvan njegove proruske baze sljedbenika.

Ranije ovoga mjeseca na sebe je navukao bijes Evropske unije kada je izjavio da ona nije dovoljno osudila pozive islamista Hamasa na uništenje Izraela, uporedivši to s neuspjehom Evrope da zaustavi nacistički genocid nad Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata.

Rođen u Moldaviji, Liberman je emigrirao u Izrael 1978. Postao je administrativni zvaničnik Likuda 1993. i upravljao kabinetom premijera od 1996. do 1997. tokom Netanjahuovog prvog mandata. Nakon toga je otišao i osnovao svoju stranku "Yisrael Beitenu" (Izrael naš dom) 1999. godine.

On je posljednji u nizu izraelskih političara koji su suočeni s optužbama za korupciju posljednjih godina.

Bonus video: