Briga o starima postala zakonska obaveza u Kini

Mlađi članovi porodice u Kini moraće, prema novom zakonu, češće da posjećuju starije članove porodice, da ih finansijski podržavaju i obezbijede im mjesto za stanovanje
2 komentar(a)
KINEZI, Foto: Rojter
KINEZI, Foto: Rojter
Ažurirano: 29.12.2012. 13:27h

Kina je usvojila zakon koji štiti starije osobe tako što predviđa da mlađi članovi porodice češće posjećuju svoje starije članove porodice, saopšteno je u Pekingu.

Zakon je usvojio Narodni nacionalni kongres i stupiće na snagu 1. jula 2013. godine, navodi se na zvaničnom sajtu kineske vlade.

"Članovi porodice koji žive odvojeno od starijih članova, treba češće da ih posjećuju", navodi se u tekstu zakona u kojem se ne navode kazne u slučaju ne pridržavanja zakona niti koliko često mlađi članovi treba da posjećuju starije.

Zakon, međutim, navodi da ukoliko su kršenja prava i interesi starijih osoba, one mogu da traže pomoć od vlasti ili da podnesu tužbu.

Zakon uključuje i klauzule u slučaju porodičnih konflikata i predviđa da je obavezno finansijsko podržavanje starijih kao i da moraju imati obezbijeđeno mjesto za stanovanje.

Zakon uključuje kaznu u slučaju zloupotrebe starijih, kao što je uskraćivanje finansijske pomoći ili zabrana da se vjenčaju.

Promjene zakona u Kini se događaju u trenutku kada kinesko društvo postaje sve starije poslije 30 godina primjene politike da porodica smije da ima samo jedno dijete.

Krajem 2011. godine, bilo je 184 miliona ljudi starijih od 60 godina, odnosno 13,7 odsto od ukupne populacije. Tokom 2013. godine broj starijih osoba u Kini će premašiti brojkuod 200 miliona.

Bonus video: