Avganistan: Bande otimaju bogataše

Korupcija i bezakonje su endemske pojave, a neki biznismeni sumnjaju da ima policajaca koji sarađuju sa bandama
1 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2012. 09:18h

Avganistanskog građevinskog tajkuna Hadži Asadulu Gaznavija izvukli su iz njegove kancelarije sa pištoljem uperenim u glavu i držali zatvorenog u jednoj klanici gotovo tri nedjelje.

Gaznavija je kasnije šokiralo kada je neko detalje o njegovom računu u banci otkrio bandi koja ga je otela usred bijela dana u Kabulu prije godinu.

Kriminalci koji uspijevaju da dođu do povjerljivih informacija o avganistanskim milionerima poput Gaznavija nameću alarmantna pitanja o tome koliko je opasno baviti se biznisom u jednoj od najsiromašnijih i najkorumpiranijih država, piše Rojters.

„Osam dana prije nego što sam otet, jedan poslovni partner je uplatio milion dolara na moj račun u banci“, rekao je Gaznavi za Rojters u svojoj luksuznoj kancelariji u prijestonici Avganistana.

„Otmičari su mi rekli da imam milion dolara u banci. Kako su to mogli znati?“ Neki biznismeni tvrde da podaci cure od onih ljudi koji bi trebalo da štite Avganistance i pomažu im da napreduju – obavještajnih zvaničnika, policajaca i bankara.

Avganistanski preduzetnici su u tolikom strahu da mnogi angažuju velike timove naoružanih čuvara kako bi imali stalnu zaštitu

Gaznavijevu slobodu je nakon 17 dana zatočeništva platio njegov partner za 820 hiljada dolara.

Avganistanski preduzetnici su u tolikom strahu da mnogi angažuju velike timove naoružanih čuvara kako bi imali stalnu zaštitu.

Rojters navodi da je zaštita ekonomije Avganistana važna za stabilnost te problematične južnoazijske nacije kao i obuzdavanje pobune talibana. Planirano je da se borbene snage NATO povuku do kraja 2014. Međunarodni monetarni fond očekuje ekonomski rast od 11 odsto ove godine. Iako možda zvuči impresivno, neizbježno će biti neutralisan velikim padom strane pomoći nakon 2014, koja je dugo bila spasnosna za Avganistan, piše britanska agencija.

Bogati Avganistanci, strahujući od novog građanskog rata ili namjere talibana da preuzmu vlast, već šalju velike svote novca u banke u Dubaiju i drugdje, zbog čega vlasti uvode mjere da to spriječe.

Bankarski sektor Avganistana je doživio priliv gotovine od strane pomoći i stabilnog rasta u industriji i građevinarstvu, ali je i dalje slab i podložan manipulaciji od strane kriminalaca.

Kritičari kažu da je nadzor slab uprkos udruženim naporima da se taj sektor reformiše. Najalarmantniji primjer je pljačkanje 935 miliona dolara iz Kabulbanke, nekada najvećeg privatnog kreditora u Avganistanu, putem prevare sa kreditima otkrivene 2010.

Biznismeni i visoki zvaničnici iz Pivredne i industrijske komore Avganistana (ACCI) kažu da zaposleni u banci otkivaju stanje na računima sofisticiranim bandama koje organizuju otmice.

„Te bande imaju dobre veze, rade kao timovi, znaju ko su bogati ljudi“, rekao je Šir Baz Kaminzada, predsjednik Industrijske unije Avganistana, koji vodi unosnu firmu za štampanje i pakovanje i vozi se u blindiranom automobilu.

Neki biznismeni čak tvrde da podaci o finansijama bogataša potiču i od zvaničnika iz avganistanske obavještajne službe, Nacionalnog direktorata za bezbjednost (NDS). Iz NDS nisu odgovarali na zahtjeve Rojtersa za intervju.

Otmice su unosan biznis, pri čemu otkup prelazi i milion dolara. Mnogi slučajevi se ne prijave a većina ostane neriješena.

Otmice su unosan biznis, pri čemu otkup prelazi i milion dolara. Mnogi slučajevi se ne prijave a većina ostane neriješena

Korupcija i bezakonje su endemske pojave a neki biznismeni sumnjaju da ima policajaca koji sarađuju sa bandama i dijele novac od otkupa, ili makar zatvaraju oči.

„Među našim članovima imamo puno žrtava otmice a taj problem se uglavnom rješava tako što se plati otkup i ne zove policija“, rekao je Ahmad Tavfik Davari, zamjenik šefa ACCI.

Finansijske prevare i otmice će dodatno otežati vladi predsjednika Hamida Karzaija da ubijedi strance da investiraju u državu. Mnogi Avganistanci strahuju da će zapadne države zajedno sa vojnicima povući i pomoć nakon 2014.

Držali dijete 29 dana

Bande su nemilosrdne. Kada se ne mogu domoći samih biznismena, otimaju članove njihove porodice. Jednom su se pojavili na vjenčanju jedne bogate porodice i oteli trogodišnjeg Milada, kojeg su držali 29 dana. Njegov otac je bogati građevinski inženjer.

„Rekli smo im da nemamo para, ali su nas upozorili da će mu, ako im ne platimo, odsjeći ruke, noge i oslijepiti ga“, rekao je Abdul Kadir, dječakov otac. Otkup je plaćen a članovi bande su kasnije uhapšeni.

Galerija

Bonus video: