ZA prelaznU vladU

Brahimi objavio tranzicioni plan za Siriju

Posebni međunarodni izaslanik UN, Lahdar Brahimi, govorio je danas u Damasku o planu za izlazak Sirije iz 21-mjesečnog sukoba zagovarajući stvarnu promjenu i stvaranje prelazne vlade koja bi zemlju vodila do izbora
59 pregleda 0 komentar(a)
Međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi, Foto: Rojters
Međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.12.2012. 12:10h

"Tražene promjene ne smiju da budu kozmetička, sirijski narod treba i zahtijeva stvarnu promjenu, to su sada svi shvatili", rekao je izaslanik UN-a i Arapske lige na konferenciji za novinare u Damasku.

Treba sastaviti "vladu koja će s punim ovlašćenjima voditi zemlju u prelaznom razdoblju sve do izbora", rekao je Brahimi i istakao da "prelazni period ne smije da odvede u raspad državu i njene institucije".

Izaslanik nije iznio vremenske rokove za svoj plan, ali je naglasio da će plan izraditi zajedno sa stranama koje se moraju dogovoriti. Ako to ne bude moguće, preostaje još jedno rješenje: odluka koju će donijeti Savjet bezbjednosti UN-a i ona će biti obavezujuća.

Sporazum o načelima tranzicije za Siriju donijela je 30. juna u Ženevi Akciona grupa. Brahimi je poručio da taj okvir pruža dovoljno elemenata za sporazum o izlasku iz krize.

Na konferenciji je odbacio priče o rusko-američkom planu za okončanje sukoba u Siriji i dodao: "Volio bih da rusko-američki plan postoji".

Rusko ministarstvo spoljnjih poslova objavilo je danas da će Brahimi ove nedjelje doputovati u Moskvu i nastaviti razgovore koje su sirijski zvaničnici već održali u sklopu diplomatskih napora za rješenjem sukoba.

Moskva je tradicionalni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada ali je zadnjih mjeseci, kako su sukobi rasli, nastojala da se distancira od njegovog režima.

Sa druge strane, Rusija i Kina, dvije stalne članice Savjeta bezbjednosti UN-a, ove godine su uložile veto i tako onemogućile prihvatanje obavezujuće UN-ove rezolucije o osudi Asadova režima.

U Siriji su u maju 2012., uprkos oružanom sukobu, bili održani parlamentarni izbori, na kojima je al-Asadu dobio predsjednički mandat koji ističe 2014.

Moskva: Nema rusko-američkog plana za Siriju

Rusko ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je danas postojanje rusko-američkog plana za rješavanje krize u Siriji o kojem su proteklih dana izvještavali mediji u svijetu.

"Nije bilo i nema takvog plana i on nije predmet razgovora", kazao je portparol ministarstva Aleksandar Lukaševič, odgovarajući na pitanje o navodnom dogovora Moskve i Vašingtona o formiranju sirijske tranzicione vlade po kojem bi predsjednik Bašar el-Asad ostao na vlasti do okončanja mandata 2014.

Zamjenik sirijskog ministra spoljnih poslova Fajsal Mokdad počeo je danas u Moskvi razgovore sa ruskim zvaničnicima, dva dana pred dolazak međunarodnog izaslanika za Siriju Lahdara Brahimija u rusku prijestonicu, prenose ruske agencije. Agencija Itar-Tas juče je najavila dolazak "delegacije sirijske vlade" i navela da će u razgovorima učestvovati i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Preporučujemo za Vas