Hiljade hodočasnika i vjernika slavilo Božić

Papa Benedikt XVI s prozora bazilike Svetog Petra u Vatikanu održaće tradicionalni božićni govor. Hiljade hrišćana iz cijelog svijeta okupilo se u Vitlejemu, na proslavi Božića, na mjestu gdje je rođen Isus Hrist
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2012. 11:03h

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI uputiće tradicionalnu božićnu poruku "Gradu i svijetu" s prozora bazilike Svetog Petra u Vatikanu.

"Hrist je najavio mir svima onima koji su daleko i koji su blizu. U ovom trenutku treba da se molimo za to", rekao je sinoć Benedikt XVI.

"Prosvijetli one koji misle da čine nasilje u tvoje ime, i neka shvate apsurd nasilja", rekao je papa u molitvi.

Papa je sinoć zapalio božićnu svijeću mira u prozoru svojih privatnih odaja u Vatikanu. Hodočasnici, turisti i građani Rima okupljeni na Trgu Svetog Petra pozdravili su paljenje svijeće. Papa je u Bazilici svetog Petra služio večernju misu uoči Božića.

Hiljade hrišćana dočekuje Božić i u Vitlejemu. To je prva proslava u Vitlejemu od kada je taj grad proglašen za svjetsku baštinu i od kada je Palestina priznata kao država posmatrač u Ujedinjenim nacijama.

U gradu je vladala praznična atmosfera a postavljena je i jelka visoka 17 metara.

Vjernici su se tokom cijelog dana okupljali na Trgu jasli ispred Crkve Hristovog rođenja, podignute iznad pećine u kojoj je prema predanju Isus rođen.

Proslava je kulminirala ponoćnom misom u katoličkoj Crkvi Svete Katarine, koja se nalazi pored pravoslavne Crkve Hristovog rođenja.

"Sa ovog svetog mjesta pozivam političare i ljude dobre volje da rade odlučno za mir i pomirenje koje okružuje Palestinu i Izrael, usred svih patnji na Bliskom istoku", rekao je najviši zvaničnik rimokatoličke crkve u Svetoj zemlji, Latinski patrijarh Fuad Tval u svom obraćanju.

On je naglasio: "Molim nastavite da se borite za pravednu stvar da se postigne mir i bezbjednost za sve ljude u Svetoj zemlji".

Patrijarh je rekao da će ove godine Božić biti proslava "rođenja Hrista, našeg gospoda i rođenja države Palestine. Put (do državnosti) ostaje dug i zahtijevaće udruženi napor", istakao patrijarh Tval, Palestinac rodom iz Jordana.

On je u ponedjeljak predvodio simboličnu procesiju iz jerusalimskog starog grada do Vitlejema i prošao kroz gvozdenu kapiju na visokoj betonskoj barijeri koju je Izrael izgradio da se odvoji od Palestinaca. Na Trgu jasli, na kome je dominirala bogato ukrašena jelka od 17 metara, dočekali su ga turisti, hodočasnici i sveštenstvo, prenijele su svjetske agencije.

Patrijarh se osvrnuo i na nedavni sukob između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze, rekavši da njegove molitve uključuju sve arapske i jevrejske porodice koje su pogođene konfliktom.

Crkva Hristovog rođenja se nalazi na Zapadnoj obali u dijelu koji kontroliše Palestinska uprava (PU). Predsjednik PU Mahmud Abas je posjetio je Vitlejem povodom Božića, najavivši: "Mir će prevladati iz mjesta rođenja Isusa i mi želimo svima mir i sreću", prenijela je palestinska novinska agencija Vafa.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu takođe je poželeo sretan Božić hrišćanima i godinu bezbjednosti, prosperiteta i mira.

Izraelsko Ministarstvo turizma poredvidjelo je da će ove godine biti za 25 odsto manje posjetilaca u Vitlejemu od oko 100.000 koliko ih je bilo na prošlogodišnjoj proslavi. Vjeruje se da je to posljedica pomenutog sukoba.

Izraelska vojska je za vrijeme božićnih praznika smanjila svoje bezbjednosne mjere kako bi olakšala kretanje hrišćanskih vjernika. Badnje veče proslavljeno je i na Bliskom Istoku: u Libiji, Turskoj, Libanu.

Jedan hor u Siriji osim crkvenih pjevao je i druge pjesme dok se mnogi u Siriji i širom svijeta mole za bezbjedniju i srećniju Novu godinu.

Galerija

Bonus video: