Dačić: Dosta je politike "Kosovo je Srbija"

Premijer Srbije i vođa SPS-a, Ivica Dačić , danas je u Beogradu ocijenio da je "dosta bilo priče - Kosovo je Srbija" jer je u realnom životu Kosovo od Srbije sve dalje
94 komentar(a)
Dačić, Foto: Tanjug
Dačić, Foto: Tanjug
Ažurirano: 22.12.2012. 18:00h

"Dosta je bilo politike da je Kosovo Srbija, a u realnom životu je Kosovo sve dalje od Srbije. Mi ne želimo nezavisnost pokrajine, ali moramo kazati šta hoćemo", naglasio je Dačić u Beogradu na sjednici Glavnog odbora SPS-a, čiji je predsjednik.

Premijer Srbije Ivica Dačić je negirao da postoje nesuglasice sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u vezi sa platformom o Kosovu i Metohiji, koja je, kako kaže, podložna promjenama.

On je ponovio da platforma u sadašnjem obliku neće ići u parlament jer tako nije ni bilo planirano, pošto je podložna promjenama.

"U definisanju svega toga bitno je da znamo šta je od svega toga moguće rješavati i sa kojim saveznicima. Nikada nije bio plan da platforma ide u skupštinu jer se u paralmentu mora usvojiti konačan dogovor", rekao je Dačić novinarima nakon sjednice Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije.

Predsjednik Socijalitičke partije Srbije i premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da se traga za rješenjem kosovskog problema koje će biti privremeno zbog neriješenog statusa, a do koga se može doći isključivo dijalogom.

Dačić je na sjednici Glavnog odbra SPS rekao da je platforma za Kosovo i Metohiju prvi dokument koji je predsjednik Srbije izložio predstavnicima međunarodne zajednice.

"To je naš pogled na rješavanje tog problema i dosta je bilo politike da je Kosovo Srbija, a u realnom životu je Kosovo sve dalje od Srbije", rekao je lider SPS-a.

Dačić je naglasio da je prioritet briga o Srbima koji žive na Kosovu i da je licemjerno da socijaliste optužuju za Kosovo oni koji su za vrijeme bombardovanja pobjegli iz zemlje kada je vođen rat i oni koji školuju djecu u zemljama EU, a sada SPS kritikuju za politiku koju vodi.

"Ako je to tako vratite se svi, pa da živimo izolovano", rekao je Dačić.

"SPS je ratovao za Kosovo, a optužuju nas oni koji su 13 godina iz dana u dan predavali to Kosovo i nisu uspjeli da sačuvaju ono što mi jesmo, a u njihovo vrijeme izgrađeni su mnogi faktori subjektiviteta Kosova. Mora se spasti ono što se spasti može", naglasio je Dačić.

On je naglasio da oni koji su napadali nekadašnjeg lidera SPS-a Slobodana Miloševića " zbog ratova i zločina", sada napadaju ovaj SPS kao da je napustio tu politiku.

"Ako je to tako zašto ste ga onda izručili Haškom tribunalu, a kad smo već kod toga to je bilo neustavno, jer tada nije postojao Zakon o saradnji sa Hagom" , rekao je Dačić.

Dačić je izjavio i da Srbija zaslužuje da uđe u Evropsku uniju, ali sa nacionalnim identitetom.

Prema njegovim riječima, Srbiji je potrebna EU zbog ekonomskog razvoja i zaslužuje da uđe u Uniju, ali ne uz ponižavanje nacionalnih i državnih interesa.

"Srbija zaslužuje da uđe u EU, ali sa nacionalnim identitetom, a ne da klimne glavom na sve što misli da je podsticaj iz Brisela", rekao je Dačić i naglasio da je to i obaveza prema generacijama koje dolaze.

On je prepričao razgovorom s jednim švajcarskim diplomatom, koji ga je, kaže, iznenadio.

"Rekao mi je da ako nastavimo ovako u EU ćemo ući prije Švajcarske. Ne znam da li se šalio sa mnom, ali znam da je Srbiji potrebna EU, a Švajarskoj nije", zaključio je premijer Srbije.

Bonus video: