Asanž: U 2013. još milion dokumenata koji će pogoditi sve zemlje na svijetu

"Vrata su uvijek otvorena za svakoga ko želi da sa mnom razgovara kroz standardne procedure ili da mi garantuje bezbjedan izlazak"
1 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2012. 10:05h

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž poručio je da će sljedeće godine objaviti još milion dokumenata koji će pogoditi "sve zemlje na svijetu".

On je sinoć održao govor pred oko 80 pristalica na balkonu ambasade Ekvadora, u kojoj se nalazi već šest mjeseci u nastojanju da izbjegne izručenje švedskim vlastima, koje ga traže zbog optužbi za seksualni napad.

Asanž je poručio da će ostati u predstavništvu Ekvadora sve dok Pentagon postojanje Vikiliksa bude tretirao kao "zločin koji istrajava", a njegova vlada (Australije) ne bude stala u odbranu novinarstva i rada njegovog vebsajta, javio je "BBC".

On strahuje da bi Švedska mogla da ga izruči američkim vlastima zbog objavljivanja stotina hiljada povjerljivih depeša američkih diplomata na Vikiliksu.

Ukoliko izađe iz ambasade, koju danonoćno nadzire britanska policija, vlasti će ga uhapsiti zbog kršenja propisa uslovne slobode.

"Vrata su uvijek otvorena za svakoga ko želi da sa mnom razgovara kroz standardne procedure ili da mi garantuje bezbjedan izlazak", poručio je Asanž, ističući da je 2012. bila "velika godina" za njegovu organizaciju.

Australijanac je prilikom obraćanja sa balkona ambasade u avgustu pozvao na okončanje diplomatskog ćorsokaka koji je počeo kada mu je vlada Ekvadora u avgustu dala politički azil.

Grupa od osamdesetak njegovih pristalica okupila se ispred zgrade ambasade u Londonu kako bi saslušali 41-godišnjeg Australijanca, čija je internet stranica objavila velik broj depeša i na taj način uznemirila brojne države.

Tokom govora, Asanž je odao počast novinarima koji su bili uhapšeni širom svijeta, dodajući:

"To je odmazda zbog otkrivanja istine. Naša civilizacija toliko je snažna koliko su njene ideje istinite".

Galerija

Bonus video: