Asanž: Oni koji nas prate na internetu znaju o nama više nego mi sami

Najpoznatiji azilant u svijetu upozorio je da mogućnost prekrajanja sadržaja na globalnoj mreži stvara uslove onima koji to rade da mijenjaju sadašnjost i prošlost
1 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Telegraph
Džulijan Asanž, Foto: Telegraph
Ažurirano: 20.12.2012. 09:49h

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž u intervjuu za svog izdavača u Srbiji Albion Books upozorio je da su se mračne sile nadvile nad internetom i da državne agencije i velike kompanije koje su establirale onlajn biznis raspolažu mnoštvom informacija o građanima.

"Moć je tolika da to obilje presretnutih informacija dovodi do apsurda: oni koji nas prate znaju o nama više nego mi sami", rekao je Asanž u intervjuu koji prenosi dnevni list Danas u izdanju od četvrtka.

Najpoznatiji azilant u svijetu upozorio je da mogućnost prekrajanja sadržaja na globalnoj mreži stvara uslove onima koji to rade da mijenjaju sadašnjost i prošlost, a samim tim da utiču i na budućnost.

Asanž kaže da je jedino oružje slobodnih ljudi ujedinjavanje u zajednički front za slobodu interneta i primena ozbiljnih kriptografskih tehnika. Asanž (41), Australijanac, od juna se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao ekstradiciju u Švedsku gde ga čeka suđenje za navodno silovanje i seksualno zlostavljanje.

Ekvador je odobrio politički azil Asanžu, ali Velika Britanija želi da sprovede nalog hapšenja Asanža koji je izdala Švedska i ne dozvoljava mu da napusti zemlju.

Bonus video: