Obama: Bajden će raditi na suzbijanju oružanog nasilja

Američki predsjednik Barak Obama objaviće danas da će potpredsjednik Džo Bajden preuzeti aktivnosti oko suzbijanja oružanog nasilja nakon prošlonedjeljnog stravičnog zločina u osnovnoj školi u Konektikatu
1 komentar(a)
Joseph Robinette „Joe” Biden, Foto: Rojters
Joseph Robinette „Joe” Biden, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.12.2012. 17:54h

Poslije masakra u kome je ubijeno 20 mališana i šestoro odraslih, stigli su pozivi da se pokrene pitanje kontrole oružja u SAD.

Ne očekuje se da Obama objelodani političke odluke, već raspored poteza koje će sprovoditi njegova administracija, rekao je neimenovani zvaničnik Bijele kuće, prenijela je agencija Rojters.

Kontrola oružja ima mali prioritet za većinu američkih političara, jer je oružje veoma popularno u Americi, a industrijski lobi za oružje veoma moćan.
Bajdenov

Stravičan zločin u osnovnoj školi u Njutaunu je četvrti ove godine u SAD koji je odnio više života.

Obama je na komemoraciji u nedjelju u Njutaunu pozvao na akciju, zahtijevajući promjene načina na koji se SAD obračunavaju sa oružanim nasiljem.

Američki predsjednik je obećao da će u narednim nedjeljama "upotrebiti sve što je u njegovoj moći" da se učine napori u cilju sprječavanja takvih tragedija.

Neposredno nakon tragičnog oružanog napada u Njutaunu, Bijela kuća je na svojoj internet stranici "Mi narod" pokrenula peticiju sa pozivom na kontrolu distribucije i upotrebu oružja.

Obama će podržati kontrolu naoružanja

Posjedovanje oružja je ustavno pravo koje mnogi Amerikanci smatraju za svetinju i za većinu američkih političara to pitanje nije na listi prioriteta, no nakon najnovije tragedije čak i moćni lobi industrije oružja, "National Rifle Association" (NRA), ostao je zatečen i šokiran. NRA je izdao saopštenje u kojem izražava šok i tugu zbog tragedije u Konektikatu pa su najavili i konferenciju za novinare u petak.

"Iz poštovanja prema porodicama dali smo vremena za žaljenje, molitve i punu istragu o činjenicama koje su dovele do tragedije. NRA je spremna da doprinese da se ovo više nikada ne desi", stoji u saopštenju.

Američki predsjednik Barak Obama podržaće predlog zakona jedne demokratske senatorke Diane Feinstein o zabrani prodaje, proizvodnje, distribucije i uvoza određenih modela jurišnih pušaka, saopštila je u utorak Bijela kuća. Obama je spreman da aktivno podrži namjeru senatorke da predloži ponovo uvođenje zakona o zabrani prodaje jurišnog oružja. Taj savezni zakon izglasan je 1994. a prestao je da važit 2004. jer Kongres nije obnovio njegovu validnost.

Prema predlogu spomenute senatorke, na listi zabranjenog oružja bi bili poluautomatski pištolji i puške, kao i svo oružje sa spremnicima u koje staje više od 10 metaka.

Koliko je predlog američke senatorke opravdan potvrđuje činjenica da je Lanza djecu i nastavno osoblje pobio koristeći jurišnu pušku "Bushmaster AR-15" koja je civilna verzija vojne jurišne puške "M-16" i dva poluautomatska pištolja, "Glock" i "Sig Sauer" (ovaj posljednji koriste američki mornarički komandosi "Navy Seals").

Bonus video: