2012: Jedna od najtežih godina za novinare

Komitet za zaštitu novinara je napomenuo da su ove godine više nego ikada ranije stradali internet novinari i "slobodni strijelci"
71 pregleda 0 komentar(a)
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.12.2012. 08:43h

Najmanje 67 zaposlenih u medijima stradalo je ove godine tokom izvještavanja širom svijeta, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Iz Komiteta navode da je tekuća godina jedna od najgorih po broju poginulih.

"Sa 67 novinara čija je smrt bila direktno povezana sa njihovim radom, ova godina je jedna od najsmrtonosnijih otkad je CPJ počeo da vodi detaljne izvještaje 1992. godine", objavila je ta nevladina organizacija sa sjedištem u Njujorku.

Prema ovogodišnjem izvještaju, broj žrtava među novinarima povećan je za 42 odsto u odnosu na prošlu godinu, prije svega zbog sukoba u Siriji, Somaliji, Pakistanu i ubistava novinara u Brazilu.

Prema ovogodišnjem izvještaju, broj žrtava među novinarima povećan je za 42% u odnosu na prošlu godinu, prije svega zbog sukoba u Siriji, Somaliji, Pakistanu i ubistava novinara u Brazilu

Najgora godina po broju ubijenih novinara bila je 2009. kada su stradala 74 medijska radnika, od kojih skoro polovina u masakru na Filipinima, prenosi Tanjug.

CPJ je naveo i da istražuje smrt još 30 novinara kako bi ustanovio da li je ona bila direktno povezana sa njihovim radom.

Komitet je napomenuo da su ove godine više nego ikada ranije stradali internet novinari i "slobodni strijelci".

Sirija je ove godine bila najgora zemlja za izvještavanje, sa 28 ubijenih novinara.

Kada je riječ o ostatku svijeta, 94 odsto novinara radili su za lokalne medije i pratili domaće teme.

Bonus video: