Papa primio Mahmuda Abasa

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt XVI primio je danas u posjetu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i pozvao na mudro rješavanje palestinsko- izraelskog sukoba
1 komentar(a)
Papa i Mahmud Abas, Foto: Rojter
Papa i Mahmud Abas, Foto: Rojter
Ažurirano: 17.12.2012. 17:18h

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt XVI primio je danas u audijenciji palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i pozvao strane u izraelsko-palestinskom sukobu na "hrabrost, pomirenje i mir".

Sa Abasom je razgovarao i državni sekretar Vatikana, kardinal Tarsizio Bertone, piše u saopštenju Vatikana. Na sastancima je bilo riječi o nedavnom priznavanju statusa države-posmatrača u UN.

Vatikan je izrazio želju da "ta inicijativa ohrabri međunarodnu zajednicu da nađe pravedno i trajno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, što može jedino da se postigne pregovorima sukobljenih strana, uz međusobno poštovanje prava".

Vatikan je pozdravio odluku UN da Palestini o dodijeli status države-posmatrača. U saopštenju se podsjeća na zajednički stav Svete stolice i Palestinske samouprave od 15. februara 2000. godine da se Jerusalimu dodijeli specijalni međunarodni status.

Bonus video: