Bivši šef britanske diplomatije traži legalizaciju marihuane

Pojedini konzervativci su tražili da se promjeni zakon posle slučaja s dječakom, a vlada je obrazovala panel stručnjaka koji će razmatrati pojedine slučajeve. Oni međutim neće razmatrati legalizaciju marihuane potpuno - premijerka Tereza Mej je to isključila zbog "uticaja koji (marihuana) ima na živote ljudi"
51 pregleda 1 komentar(a)
marihuana, Foto: Shutterstock
marihuana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.06.2018. 11:15h

Bivši britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg pozvao je vladu da preduzme korake za legalizaciju marihuane.

U današnjem izdanju lista Dejli telegraf (The Daily Telegraph) Hejg, koji je četiri godine bio i lider Konzervativne partije, ocijenio je da je borba protiv kanabisa izgubljena i da je "zavaravanje" misliti drugačije.

Hejg je pozvao na legalizaciju marihuane pošto je vlada prošle nedelje popustila i dozvolila da 12-godišnji dečak s epilepsijom dobije tretman uljem od kanabisa za koji je njegova majka tvrdi da je potreban za spriječavanja napada opasnih po život.

Medicinska upotreba marihuane zabranjena je u Velikoj Britaniji, pa je ulje kanabisa iz kanade namjenjeno dječaku Biliju Koldvelu, prošle nedelje zaplenjeno na aerodromu Hitrou.

Dječak je hospitalizovan usljed napada epilepsije, a britansko ministarstvo unutrašnjih poslova je vratilo lijek posle protesta majke i uvjeravanje medicinskog tima da je tretman tim uljem neophodan, prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

Pojedini konzervativci su tražili da se promjeni zakon posle slučaja s dječakom, a vlada je obrazovala panel stručnjaka koji će razmatrati pojedine slučajeve. Oni međutim neće razmatrati legalizaciju marihuane potpuno - premijerka Tereza Mej je to isključila zbog "uticaja koji (marihuana) ima na živote ljudi".

Mej je rekla da je sistem uspostavljen za medicinsku upotrebu i da će politika vlade po tom pitanju zavisiti od ocjene ljekara.

Hejg je rekao da je slučaj dečaka s epilepsijom pokazao da je dosadašnja politika "neprikladna, neefikasna i potpuno zastarjela" ali i pozvao da se marihuana legalizuje za rekreativnu upotrebu.

On je napisao da tražiti od policije da spriječi upotrebu marihuane ima smisla kao dati nalog vojsci da ponovo uspostavi britansku imperiju.

Bonus video: