Počeo referendum u Egiptu

"Ti ćeš snositi posljedice ako budeš glasao za ustav. Zaokruži 'ne'!", poručila je građanima opoziciona grupa "Šesti april"
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2012. 09:16h

U Egiptu su otvorena glasačka mjesta zbog referenduma na kom se građani izjašnjavaju o usvajanju novog ustava, što podržavaju islamisti i egipatski predsjednik.

Odbacivanje ustava traži opozicija, koja strahuje da bi takav ustav mogao označiti početak sprovođenja šerijatskog prava.

Zbog novog ustava u Egiptu su održavani višenedjeljni protesti u kojima je bilo okršaja između pristalica predsjednika Egipta Morsija i njegovih protivnika, a u kojima je ubijeno osam ljudi.

Zbog velikih tenzija, glasačka mjesta jutrso zajednički obezbjeđuju vojnici i policija.

Na referendumu glasaju građani Kaira, Aleksandrije i još osam guvernija, dok će ostatak zemlje izaći na birališta nedjelju dana kasnije, 22. decembra.

Glasanje je organizovano na ovaj način pošto su mnoge sudije odbile da nadgledaju referendum, u znak protesta.

Prije referenduma građani su pozivani na glasanje preko plakata koji su bili oblijepljeni po ulicama, ali i predizborni slogani na Internetu. Takođe, poruke su slali i protivnici ustava. "Ti ćeš snositi posljedice ako budeš glasao za ustav. Zaokruži 'ne'!", poručila je građanima opoziciona grupa "Šesti april".

Sekularna i liberalna opozicija smatra da nacrt ustava, u čijoj su izradi učestvovali pretežno islamisti, prijeti da ugrozi ljudska prava, prava žena i nezavisnost sudstva. Opozicija, takođe, strahuje da će Morsi i Muslimanska braća, zajedno sa ultraortodoksnim salafistima, željeti da pretvore Egipat u islamsku državu u kojoj će vladati šerijatski zakon.

Opoziciona grupa Nacionalni front spasa najavila je da bi mogla da pozove na bojkot referenduma, ukoliko glasanje ne bude transparentno.

Morsijev tabor, s druge strane, tvrdi da će ustav donijeti zemlji stabilnost i da će doprinijeti uspostavljanju demokratije, poslije svrgavanja 30-godišnjeg režima predsjednika Hosnija Mubaraka.

Tokom održavanja referenduma, 130.000 policajaca i 120.000 vojnika razmješteno je radi veće bezbjednosti širom Egipta, zemlje sa više od 80 miliona stanovnika. Biračka mjesta otvorena su od sedam do 18 sati po srednjoevropskom vremenu.

Galerija

Bonus video: