Papa: Kriza je pokazala nesposobnost kapitalizma

"Uznemiravajuće je vidjeti onespokojene domove i sukobe nastale usljed rastuće nejednakosti između bogatih i siromašnih"
68 pregleda 5 komentar(a)
Papa benedikt XVI, Foto: Hln.be
Papa benedikt XVI, Foto: Hln.be
Ažurirano: 15.12.2012. 08:07h

Papa Benedikt XVI je u poruci povodom Svjetskog dana mira, pozvao na novi ekonomski model i etičku regulaciju tržišta procijenivši da je svjetska ekonomska kriza pokazala nesposobnost kapitalizma da zaštiti najslabije članove društva.

"Uspostavljanje etičkih struktura na deviznim, finansijskim i trgovinskim tržistima je od suštinske važnosti"

Papa je u istoj poruci napisao da nesigurnost u pogledu hrane predstavlja prijetnju miru u pojedenim regionima planete.

Vjerski poglavar je ponovio da se Katolička crkva odlučno protivi sklapanju brakova homoseksulnih parova, procijenivši da zajednica hetreksualaca igra nezamjenljivu ulogu u društvu.

Poruka liderima

Ova poruka posvećena promovisanju mira u svijetu upućena je prije svega svjetskim političkim liderima, vladama i institucijama kao i Ujedinjenim nacijama i nevladinim organizacijama.

"Uznemiravajuće je vidjeti onespokojene domove i sukobe nastale usljed rastuće nejednakosti između bogatih i siromašnih, prevagu egoističkih i individualističkih stanja duha koji se takođe manifestuju u neregulisanom finansijskom kapitalizmu", poručuje Papa.

"Uspostavljanje etičkih struktura na deviznim, finansijskim i trgovinskim tržistima je od suštinske važnosti, jer ona moraju da se stabiliziju kao i da se bolje koordinišu i kontrolišu na način koji neće ugroziti najsiromašnije", dodao je Benedikt XVI u svojoj poruci povodom Dana mira koji se obilježava 1. januara.

Bonus video: