Mladić koji je užasnuo SAD je bio genije sa brojnim mentalnim problemima

Lanza je, kako navodi američka policija, bio autističan, tj. imao je Aspergerov sindrom
182 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2012. 13:28h

Adam Lanza (20) otvorio je juče vatru unutar osnovne škole „Sendi Huk“ u Njutaunu, Konektikat, gdje je zaposlena njegova majka i tom prilikom usmrtio najmanje 27 osoba, među kojima 20 djece u posljednjem od serije pucačkih napada koji su ove godine potresli Sjedinjene Države.

Lanza je, kako navodi američka policija, bio autističan, tj. imao je Aspergerov sindrom i pokazivao je naznake opsesivno-kompulsivnog poremećaja.

Adam je pored brojnih mentalnih poremećaja, bio izrazito inteligentan i kompjuterski genije.

Komšije ga opisuju kao vrlo čudnog, a Adam je imao i rijedak poremećaj da nije osjećao fizički bol.

Prvo je osumnjičen bio brat Rajan

Napad koji se desio manje od dvije nedjelje prije Božića, drugi je najsmrtonosniji masakr koji se dogodio u nekoj američkoj školi poslije pucnjave na Univerzitetu Virdžinija TEK 2007. u kojoj su ubijene 32 osobe.

AP je ranije juče javio da je napadač 24-godišnji Rajan Lanza, čija je majka Nensi radila u školi, a da je njegov mlađi brat Adam zadržan na saslušanju kao potencijalni drugi napadač, međutim ispostavilo se da je napadač Adam, a Rajan je pušten jer se utvrdilo da nema veze sa masakrom.

Kako javljaju američki mediji, do zabune je došlo jer je Adam kod sebe imao bratova dokumenta, a nepotvrđeni izvještaji ukazuju na to da je mlađi Lanza prije nego što je krenuo u masakr u porodičnoj kući ubio majku Nensi.

"Svi su bili u histeriji"

Među žrtvama je 20 učenika, sedam zaposlenih i muškarac za koga se smatra da je počinilac, kazao je sinoć konferenciji za novinare policijski inspektor Pol Vens.

On je dodao da je beživotno tijelo napadača pronađeno u školi, a „Njujork tajms“ je objavio da je napadač izvršio samoubistvo na licu mjesta.

Kako su prenijeli američki mediji, napadač je nosio pancir i kod sebe je imao četiri komada oružja. Jedan od očevidaca rekao je za CNN da je čuo pucnje u hodniku škole i da je ispaljeno najmanje 100 metaka.

Uspaničeni roditelji upali su u školu „Sendi Huk“ koju pohađaju djeca starosti od pet do 10 godina, a koja se nalazi oko 100 km sjeveroistočno od Njujorka.

„Bilo je užasno“, rekla je za Rojters Brenda Lebinski, čija kćerka ide u treći razred. „Svi su bili u histeriji – rodtelji, učenici. Iz škole su izlazila okrvavljena djeca. Ne znam dali su pogođena, ali su bila krvava“.

Robert Likata je za AP ispričao da je njegov 6-godišnji sin bio u učionici kada je napadač upao i bez riječi upucao nastavnicu. „Tada je moj sin zgrabio nekoliko drugova i pobjegao“, kazao je. „Bio je jako hrabar.“

Stiven Deldžudiče je kazao da je njegova 8-godišnja kćerka bila u školi, da je čula dva pucnja i da su joj nastavnice rekle da se skloni u ćošak.

„Ovo je alarmantno, naročito u Njutaunu u Konektikatu koji je uvijek važio za najbezbjednije mjesto u Americi“, kazao je dodajući da njegova kćerka nije povrijeđena.,

Obama sa suzama u očima

Ovaj masakr će sigurno oživjeti debatu o američkim zakonima o nošenju oružja.

Predsjednik Barak Obama je u suzama žalio za „prelijepim mališanima između 5 i 10 godina“ koji su ubijeni.

„Kroz ovo smo kao zemlja prošli previše puta“, kazao je Obama nabrajajući nedavne pucnjave. „Moraćemo da se saberemo i preduzmemo značajne akcije kako bismo spriječili da se desi još ovakvih tragedija, bez obzira na politiku“, poručio je Obama aludirajući na uticaj američke Asocijacije za vatreno oružje (NRA) na članove Kongresa.

U SAD su se ove godine dogodila brojna masovna ubistva, od kojih je posljednje bilo u utorak kada je napadač otvorio vatru u jednom tržnom centru u Oregonu, usmrtivši dvije osobe, a onda i sebe.

Najsmrtonosniji napad ove godine dogodio se u julu, na projekciji filma „Betmen“ u bioskopu u Koloradu kada je poginulo 12, a povrijeđeno 58 osoba.

Galerija

Bonus video: