Sjeverna Koreja ignorisala i Kinu i Rusiju: Uspješno lansirana raketa

"Satelit je ušao planirano u orbitu", objavila je severnokorejska televizija, prenijela je agencija Rojters
6 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2012. 08:54h

Sjeverna Koreja uspješno je lansirala raketu dugog dometa, što su odmah osudile Ujedinjene nacije, SAD, Kina i Rusija.

Raketa je, prema navodima Sjeverne Koreje, ponijela meteorološki satelit u orbitu, međutim, SAD, Južna Koreja i Japan vjeruju da je riječ o testu tehnologije kako bi jednog dana mogla da ponese nuklearne bojeve glave i pogađa mete, kao što je teritorija SAD.

"Satelit je ušao planirano u orbitu", objavila je severnokorejska televizija, prenijela je agencija Rojters.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun oštro je osudio lansiranje rakete i izrazio zabrinutost da bi to moglo da ima negativan uticaj na mir i bezbjednost u regionu.

Diplomate Savjeta bezbjednosti UN saopštile su da će razgovarati o sjevernokorejskom lansiranju rakete na sastanku koji je zakazan za danas.

Japan je zatražio hitan sastanak Savjeta bezbjednosti o lansiranju rakete.

Bijela kuća je osudila lansiranje rakete, označivši je kao "visoko provokativan čin" koji direktno krši rezolucije UN i pozvala je međunarodne partnere da odluče o "odgovarajućim akcijama" protiv Pjongjanga.

"Međunarodna zajednica mora da radi na slanju jasne poruke Sjevernoj Koreji da njihova kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN snosi posljedice", rekao je portparol Bele kuće Tomi Vitor.

Rusija je saopštila da duboko žali zbog lansiranja sjevernokorejske rakete, upozorivši da to neće ništa pomoći regionalnoj stabilnosti.

Lansiranje "neće pomoći u jačanju stabilnosti i imaće negativan efekat" na situaciju u regionu, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, prenijela je agencija AFP.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je pratilo lasiranje sjevernokorejske rakete i južnu putanju sa sjevernokorejskog poluostrva.

Kina je oštro kritikovala Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete dugog dometa, tražeći da se Pjongjang pridržava rezolucija UN kojima nije dozvoljeno korišćenje balističkih raketa.

"Pjongjang bi trebalo...da poštuje relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN...koje traže da Sjeverna Koreja ne izvodi nikakvo lansiranje raketa sa balističkom tehnologijom" i traži da "obustavi sve aktivnosti povezane sa balističkim raketnim programom, javila je kineska agencija Sinhua.

Sinhua je navela i da sve strane treba da budu uzdržane.

Galerija

Bonus video: