Abas: Borićemo se za nezavisnu Palestinu u granicama iz 1967.

Abas je, kako prenosi Itar-Tas, rekao da je dobijanjem statusa "okončana zavjera Izraela, koji ima privremene granice"
9 komentar(a)
Palestina, zastava, Foto: Reuters
Palestina, zastava, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2012. 09:27h

Palestinski narod boriće se za nezavisnu državu u granicama iz 1967. godine sa glavnim gradom u Istočnom Jerusalimu, izjavio je u Ankari predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas.

"To što smo sada uradili (dobili posmatrački status ne-članice u UN) samo je početak. Očekuje nas dug i težak put, ali je taj put pravi. Istočni Jerusalim, Zapadna obala rijeke Jordan, Pojas Gaze - to je jedinstvena teritorija čiji su djelovi sada pod okupacijom", rekao je Abas obraćajući se poslanicima i članovima vlade u turskom parlamentu.

Abas je, kako prenosi Itar-Tas, rekao da je dobijanjem statusa "okončana zavjera Izraela, koji ima privremene granice". Frans pres je prenio Abasov komentar izraelskih planova o daljoj izgradnji naselja.

"Ukoliko to postane stvarnost (...) tada ćemo odgovoriti drugim sredstvima", rekao je lider Palestinske uprave, ne obrazlažući tu izjavu i dodajući da je cilj širenja izraelskih naselja "kažnjavanje" Palestinaca. Abas je rekao da "želi da da šansu miru" i pozvao Izrael da "ispunjava svoje obaveze".

"Pozivamo da se sjedne za pregovarački sto i bavi rješavanjem izraelsko-palestinskog pitanja", rekao je on.

Abas je u Tursku doputovao da se zahvali vlastima za podršku pruženu prije i tokom glasanja u UN. Prema njegovim riječima, bila je očigledna puna podrška težnjama Palestine šefa turske diplomatije Ahmeta Davutoglua.

"On je došao u Njujork ne kao običan čovjek, nego kao djelatnik sa aktivnom misijom i pokazao je maksimum napora", rekao je Abas.

AFP podsjeća da je Ankara pozdravila povišenje statusa Palestinaca kao "značajan korak" i založila se za nezavisnu palestinsku državu. Očekuje se da će se Abas danas sresti sa turskim predsjednikom Abdulahom Gulom, navodi francuska agencija, koja dodaje da je ova posjeta predsjednika Palestinske uprave prva poslije glasanja u UN o statusu.

Bonus video: