Čavezu se vratio rak, za svaki slučaj odredio nasljednika

Čavez je u sinoćnom obraćanju naciji priznao ozbiljnost situacije, i prvi put je rekao da postoji mogućnost da ode se funkcije
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2012. 15:43h

Predsjednik Venecuele Hugo Čavez vratiće se danas na Kubu, jer mu je potrebna još jedna operacija u borbi protiv raka, koji mu se ponovo vratio, a za slučaj komplikacija izabrao je nasljednika - potpredsjednika Nikolasa Madura.

Čavez je u sinoćnom obraćanju naciji priznao ozbiljnost situacije, i prvi put je rekao da postoji mogućnost da ode se funkcije.

Kako je kazao, ako prilikom operacije dođe do komplikacija, dužnost predsjednika bi trebalo da preuzme potpredsjednik Nikolas Maduro, koji bi takođe nastavio da vodi socijalistički pokret u Venecueli.

Čavez je dva puta odlazio na Kubu zbog operacije, hemoterapije i zračenja. Nova, treća operacija uslijediće u sljedećih nekoliko dana.

"Rizici postoji. Ko to može da porekne?", rekao je Čavez sjedeći u predsjedničkoj palati okružen Madurom i drugim zvaničnicima. "U svakom slučaju, treba da garantujemo napredovanje Bolivarske revolucije".

Nezavisni medicinski ekspreti kažu da se Čavez, sudeći po njegovom opisu stanja, suočava sa veoma teškom borbom sa agresivnom vrstom raka. Spekuliše se da je u pitanju sarkoma mekog tkiva u karličnoj oblasti.

Čavez, koji se u petak vratio sa Kube, rekao je da su testiranjem otkrivene maligne ćelije na istom mjestu s kojeg su raniji tumori uklonjeni. Doktori su mu preporučili da se operiše odmah, ali im je on, kako je sinoć ispričao, objasnio da prvo mora da ode u Venecuelu.

Čavez je 7. oktobra ponovo pobedio na predsjedničkim izborima, ali još nije položio zakletvu. Ako bi se situacija sa rakom iskomplikovala, Čavez je ukazao da bi na osnovu Ustava neophodno bilo raspivanje izbora. On je pozvao narod Venecuele da u tom slučaju glasa za Madura.

Bonus video: